Możesz nie wiedzieć. Błąd podczas jedzenia mandarynek
Mandarynki to owoce, które można jeść przez cały rok, ale największą popularnością cieszą się w okolicach Bożego Narodzenia. Aromat tych cytrusów kojarzy się z zapachem świąt. Wciąż jednak nie wszyscy wiedzą, jak poprawnie przygotować mandarynki do jedzenia. Źle podane mogą nawet zaszkodzić.
Do Polski mandarynki trafiają głownie z Hiszpanii i Portugalii. Zrywa się je, kiedy nie są jeszcze dojrzałe. Ten proces przechodzą w skrzynkach, w których są przewożone. Po drodze mogłyby się zepsuć, dlatego muszą być odpowiednio zabezpieczone.
Pokonują długą drogę i przyjeżdżają świeże
Używa się do tego głównie miodu pszczelego, który nie jest szkodliwy, a także wosku carnauba czy szelaku. Są to naturalne związki, jednak mogą wywołać u ludzi reakcję alergiczną, a nawet stan zapalny. Cytrusy są także pryskane środkami grzybobójczymi, które mają w swoim składzie tak zwane fungicydy, do których zalicza się m.in. imazalil i tiabendazol. Środki w małych ilościach są uznane za bezpieczne, są też powszechnie używane, ale nie zaleca się ich spożywania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Imazalil hamuje rozwój pleśni i blokuje zarażenie się nią przez owoce. Mandarynki są nim spryskiwane już podczas uprawy oraz przed wysłaniem w podróż. Mówi się o nim, że jest "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi". Znajduje się głownie na skórce owoców, dlatego nie jest często spożywany.
Nie wszyscy wiedzą, jak przygotować mandarynki do jedzenia
Żeby mieć pewność, że do naszego organizmu nie trafią groźne substancje chemiczne należy dokładnie umyć skórkę mandarynki, najlepiej ciepłą wodą. Można też użyć płynu do mycia naczyń, po którym owoce trzeba dokładnie wypłukać. Dzięki temu ze skórki mandarynki pozbędziemy się nie tylko groźnych substancji, ale również bakterii i innych zanieczyszczeń.
Dlaczego warto jeść mandarynki
Kojarzone ze świętami cytrusy są bogate w witaminę C, która pomaga głównie na odporność. W mandarynach znajduje się również witamina A. Dobrze działa ona na nasze oczy czy skórę. Warto zjeść ten owoc również ze względu na witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także potas i magnez.
Mandarynki mają niski indeks glikemiczny, mają też mało kalorii. Średnia mandarynka dostarcza około 30 kilokalorii.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl