Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Jabłka to jedne z owoców, które jesienią smakują najlepiej. Soczyste, w wielu odmianach i pełne witamin oraz cennego błonnika. Idealnie nadają się do dań wytrawnych, ale najsmaczniejsze są w deserach. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", podpowiada, jak zrobić śliczne róże z jabłek i ciasta francuskiego. To prosta i szybka przekąska na słodko.
30.11.2016 | aktual.: 01.12.2016 14:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na 10-11 róż:
Przygotowanie: *
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Nie obieramy ich, za to kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm. W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku. Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
*Zobacz także: ekspresowe ciasteczka z masłem orzechowym i Oreo