Różowa czekolada. Idealna na romantyczne spotkania

Różowa czekolada będzie świetnym dodatkiem do romantycznej kolacji, zwłaszcza z okazji walentynek. Sprawdź, jakie wyroby są teraz modne.

Różowa czekolada idealnie sprawdzi się jak prezent dla ukochanego lub ukochanej
Źródło zdjęć: © iStock.com | MirasWonderland
Sylwia Ścibak

Różowa czekolada - czwarta odmiana naszego ulubionego przysmaku

Różowa czekolada (ang. ruby chocolate) jest hitem na cukierniczym rynku. Do jej przygotowania nie używa się barwników spożywczych, syntetycznych lub naturalnych. Jest to wyrób z prawdziwych ziaren kakaowca, zawierający zarówno proszek kakaowy, jak i masło kakaowe, co czyni go naturalną czekoladą z prawdziwego zdarzenia.

Różową czekoladę sporządziła szwajcarska firma Barry Callebaut, która strzeże swojego patentu. Oficjalnie pokazała ją światu we wrześniu 2017 roku, na spotkaniu zorganizowanym w Szanghaju. Kolor tej odmiany czekolady powstaje przez odpowiednią obróbkę ziaren kakaowca, które nie tracą swojej różowej barwy.

Do różowej czekolady dodaje się także cukier i mleko, ale jej smak nieco różni się od tradycyjnej, brązowej czekolady na bazie tych samych składników. Ci, którzy zdążyli się w niej rozsmakować, twierdzą zgodnie, że jest słodka, ale ma delikatną, jagodową nutę, która sprawia, że nie jest aż tak mdła. Dlatego można jej zjeść więcej.

Broken and shattered pieces of ruby red chocolate in a round charcoal stone ceramic bowl. White and brwon background. Speckled chocolate.Broken and shattered pieces of ruby red chocolate in a round charcoal stone ceramic bowl. White and brown background. Speckled chocolate.
© iStock.com | Ross Tomei

Różowa czekolada, jako że jest naturalnym wyrobem, nadaje się do przetwarzania w taki sam sposób jak tradycyjne odmiany. Można więc ją rozpuścić i rozlać po cieście, uformować w piękne i oryginalne figurki czy rozetrzeć na wiórki i posypać np. lody.

Różowa czekolada - z barwnikami

Czekoladę oczywiście można też zabarwić na różowo za pomocą owoców albo barwników naturalnych. Świetnie sprawdzają się jagody oraz maliny, które w połączeniu z białą czekoladą dają piękny, subtelny róż. W przemyśle spożywczym stosuje się także koszenilę (zwaną np. karminem i oznaczaną jako E120), czyli czerwony barwnik z owadów, np. czerwców kaktusowych czy czerwców polskich.

Wybrane dla Ciebie
Mateusz Damięcki o kłótniach w związku. "Chodzę naburmuszony"
Mateusz Damięcki o kłótniach w związku. "Chodzę naburmuszony"
Stewardesa uspokoiła płaczące dziecko. Nagranie hitem sieci
Stewardesa uspokoiła płaczące dziecko. Nagranie hitem sieci
Tak powinny pachnieć miejsca intymne. Ekspertka mówi wprost
Tak powinny pachnieć miejsca intymne. Ekspertka mówi wprost
Znani ojcowie w ogniu krytyki. "Nie przyjeżdżaj, zapłać alimenty"
Znani ojcowie w ogniu krytyki. "Nie przyjeżdżaj, zapłać alimenty"
Jej synowa jest znaną aktorką. Obie zagrały w "Heweliuszu"
Jej synowa jest znaną aktorką. Obie zagrały w "Heweliuszu"
Wyszeptała cenę. Mało kogo stać na taki zegarek
Wyszeptała cenę. Mało kogo stać na taki zegarek
Olejnik była ofiarą przemocy domowej. Nie ukrywa, co zgotował jej mąż
Olejnik była ofiarą przemocy domowej. Nie ukrywa, co zgotował jej mąż
Rok temu odbył się jej pogrzeb. Mało kto wie, na co chorowała
Rok temu odbył się jej pogrzeb. Mało kto wie, na co chorowała
"Nie możemy na siebie patrzeć". Mówi, co się dzieje na planie
"Nie możemy na siebie patrzeć". Mówi, co się dzieje na planie
Udawały lesbijki, dziś znów się całują. "Nie zrobiłyby tego bez zgody"
Udawały lesbijki, dziś znów się całują. "Nie zrobiłyby tego bez zgody"
Wiele osób nie wie, że takie imię istnieje. Nosi je tylko 11 Polek
Wiele osób nie wie, że takie imię istnieje. Nosi je tylko 11 Polek
Gretkowska o wywiadzie Nawrockiej. "Powiało mi grozą"
Gretkowska o wywiadzie Nawrockiej. "Powiało mi grozą"