Zajadaj się nimi w sezonie. Cukrzycy powinni sięgać jak najczęściej

Chociaż w polskiej kuchni można spotkać wiele przepisów z wykorzystaniem cukinii, nie każdy zdaje sobie sprawę, że jej kwiaty również są jadalne. Oprócz wyjątkowego smaku mają wiele innych zalet. Sprawdź, dlaczego warto dodać kwiaty cukinii do codziennej diety.

Kwiaty cukinii są pyszne i zdrowe
Kwiaty cukinii są pyszne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

15.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 12:05

W kuchni azjatyckiej stosowane są od lat, jednak w Polsce zyskują sławę od niedawna. Kwiaty cukinii to delikatny przysmak, skrywający w sobie niezwykłe właściwości odżywcze. Są duże, efektowne i mają intensywnie żółtą barwę. Składają się z kilku płatków, które tworzą kształt przypominający trąbkę. Ci, którzy nie przepadają za cukinią, mogą zastąpić ją, kwiatami tego warzywa.

Kwiaty cukinii to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Zawierają m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, potas, wapń oraz sterole roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo są niskokaloryczne i lekkostrawne, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w diecie osób odchudzających się lub zmagających się z problemami trawiennymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości kwiatów cukinii

Kwiaty cukinii to zawierają przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i luteina, które skutecznie chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok i skórę. Wspomaga także funkcje układu odpornościowego.

Co więcej, te niezwykłe kwiaty wspomagają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce ze stanami zapalnymi, co jest szczególnie istotne dla osób borykających się z przewlekłymi dolegliwościami.

Kwiaty cukinii są szczególnie polecane dla osób z cukrzycą, ze względu na swój niski indeks glikemiczny. IG to wskaźnik, który określa, jak szybko dany produkt spożywczy podnosi poziom cukru we krwi. Produkty o niskim IG są trawione wolniej, dzięki czemu poziom cukru we krwi wzrasta stopniowo, a nie gwałtownie. Dodatkowo kwiaty cukinii są bogate w błonnik pokarmowy, który również regulować poziom cukru we krwi oraz zapobiegaj gwałtownym skokom poziomu cukru.

Jak wykorzystać kwiaty cukinii w kuchni?

Kwiaty cukinii można wykorzystać na wiele sposobów, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ich delikatny smak i subtelny aromat doskonale komponują się z różnymi składnikami, tworząc wyjątkowe dania. Kwiaty cukinii nadają się do nadziewania, zup typu krem, sałatek, domowego risotto, a nawet pizzy.

Przepis na nadziewane kwiaty cukinii:

Składniki: 12 sztuk kwiatów cukinii, 200 g sera ricotta, 100 g startej mozzarelli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Delikatnie umyj kwiaty cukinii i osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. W misce wymieszaj ser ricotta, mozzarellę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  3. Napełnij kwiaty cukinii farszem serowym.
  4. Ułóż kwiaty cukinii w naczyniu żaroodpornym.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż kwiaty będą miękkie, a ser się rozpuści.

Pamiętaj, że przed przystąpieniem do kulinarnych eksperymentów, kwiaty cukinii nie wymagają mycia wodą, gdyż są niezwykle wrażliwe na uszkodzenia. Wystarczy delikatnie oczyścić je miękkim pędzelkiem, usuwając ewentualne zanieczyszczenia. Następnie, ostrożnie wyciągamy z wnętrza kwiatu żółty pręcik, który nie nadaje się do spożycia.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Zobacz także
Komentarze (2)