Są lepsze niż kiszone. Już nie zrobisz ich inaczej

Polacy słyną z tworzenia pysznych przetworów / zdjęcie poglądowe
Polacy słyną z tworzenia pysznych przetworów / zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.08.2024 14:38, aktual.: 18.08.2024 15:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdego roku Polacy zajadają się ogórkami kiszonymi, konserwowymi i małosolnymi. Jeżeli chcemy jednak wypróbować czegoś nowego i nietypowego, dodajmy do ogórków słodki składnik. Podkręci ich smak.

Polacy słyną z tworzenia pysznych przetworów. Jednymi z najpopularniejszych, które zdobyły także serca osób z zagranicy, są ogórki. Choć najbardziej znane są kiszone, korniszony oraz małosolne, istnieją również inne wersje tego, jak możemy przerobić ogórki. Dodając do nich tajemniczy, słodki składnik, stworzymy ogórki watykańskie.

Przepis na ogórki watykańskie

Ogórki są wręcz kulinarnym przebojem, który chrupiemy bez niczego, ale także dodajemy do sałatek, mięs i innych dań obiadowych. Jeżeli przejadły nam się te najpopularniejsze, możemy urozmaicić nasze dania ogórkami watykańskimi o słodko-kwaśnym smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki watykańskie odbiegają nieco od klasycznych ogórków małosolnych czy kiszonych. Ich tajemniczym składnikiem są rodzynki, połączone z czosnkiem, co na początku może wydawać się dość ekstremalne. Nie ma się jednak czego obawiać!

Jak je zrobić? Oto składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • 1250 ml wody,
  • 250 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 220 g cukru,
  • łyżka soli.

Dodatki na słoik:

  • liść laurowy,
  • 15 rodzynek,
  • ząbek czosnku,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego.

Ogórki watykańskie - przygotowanie

Przygotowanie ogórków watykańskich jest bardzo proste i na pewno każdy sobie z tym poradzi. Dokładnie umyte ogórki moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, dzięki czemu staną się bardziej jędrne. Po tym czasie wkładamy je do wyparzonych słoików. Wedle uznania, ogórki mogą być w całości lub pokrojone. Do każdego słoika dodajemy liścia laurowego, rodzynki, czosnek, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. W garnku gotujemy wodę z cukrem, octem i solą. Zalewamy nią słoiki, a potem zakręcamy i pasteryzujemy.

Ważne! Ogórki watykańskie powinny odstać ok. trzy tygodnie, zanim je otworzymy.

Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
ogórkiogórki kiszoneogórki małosolne
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (7)