Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango
Kanapki to jedno z ulubionych dań Amerykanów. Diana Kowalczyk, autorka "Mientablog" proponuje sandwiche "na bogato" z dość nietypowymi składnikami. Wykorzystała sezonowe szparagi, pyszny ser cheddar, przysmak z awokado, czyli guacamole i ostry sos mango.
To niebanalne smaki, które z pozoru nie pasują do siebie, a tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki (na 3 kanapki):
- 9 kromek chleba tostowego
- 3 grube plastry cheddara
- pęczek zielonych szparagów
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Guacamole:
- dojrzałe awokado
- dojrzały pomidor malinowy
- pół małej czerwonej cebuli
- sok z połowy limonki
- 1/2 łyżeczki zielonego tabasco
- łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
- spora szczypta soli
Sos:
- mango
- kawałek papryczki habanero
- 3 łyżki pistacji
Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprze. Następnie na patelni grillowej smażymy je do miękkości (około 8 minut). Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy sokiem z limonki i tabasco. Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty z awocado. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą. Kromki chleba opiekamu w grillu elektrycznym. Na każdą z trzech kromek kładziemy po plasterku sera i grillowane szparagi. Przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy guacamole. Przykrywamy ostatnią kromką. Każdego sandwicza przekrawamy na pół tworząc trójkątne kanapki. Obrane mango miksujemy. Papryczkę drobno siekamy. Uwaga! Habanero jest o wiele bardziej pikantna niż chili, więc nie przesadźcie z ilością. Mały kawałeczek wystarczy, by danie było mocno pikantne. Pistacje obieramy. Każdą kanapkę polewamy sosem z mango. Posypujemy papryczkami i pistacjami.
Zobacz także: Pyszne racuszki z botwinką i fetą
Źródło: www.mientablog.com