GotowaniePrzepisySandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango

Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango

Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com
27.06.2016 12:27, aktualizacja: 20.07.2016 16:13

Kanapki to jedno z ulubionych dań Amerykanów. Diana Kowalczyk, autorka "Mientablog" proponuje sandwiche "na bogato" z dość nietypowymi składnikami. Wykorzystała sezonowe szparagi, pyszny ser cheddar, przysmak z awokado, czyli guacamole i ostry sos mango.

To niebanalne smaki, które z pozoru nie pasują do siebie, a tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki (na 3 kanapki):

  • 9 kromek chleba tostowego
  • 3 grube plastry cheddara
  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Guacamole:

  • dojrzałe awokado
  • dojrzały pomidor malinowy
  • pół małej czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • 1/2 łyżeczki zielonego tabasco
  • łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
  • spora szczypta soli

Sos:

  • mango
  • kawałek papryczki habanero
  • 3 łyżki pistacji

Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprze. Następnie na patelni grillowej smażymy je do miękkości (około 8 minut). Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy sokiem z limonki i tabasco. Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty z awocado. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą. Kromki chleba opiekamu w grillu elektrycznym. Na każdą z trzech kromek kładziemy po plasterku sera i grillowane szparagi. Przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy guacamole. Przykrywamy ostatnią kromką. Każdego sandwicza przekrawamy na pół tworząc trójkątne kanapki. Obrane mango miksujemy. Papryczkę drobno siekamy. Uwaga! Habanero jest o wiele bardziej pikantna niż chili, więc nie przesadźcie z ilością. Mały kawałeczek wystarczy, by danie było mocno pikantne. Pistacje obieramy. Każdą kanapkę polewamy sosem z mango. Posypujemy papryczkami i pistacjami.

POLECAMY:

Źródło artykułu:mientablog.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także