Savoir vivre wokół stołu. Jak nie popełnić towarzyskiej gafy?

W sezonie letnim nasze życie towarzyskie rozkwita. W tym okresie odbywa się najwięcej ślubów, imprez firmowych czy ogrodowych przyjęć. Częściej spotykamy się ze znajomymi w restauracji i urządzamy grilla. Częściej też mamy wątpliwości co do tego, jak powinniśmy zachować się przy jedzeniu, nie popełniając przy tym towarzyskiej gafy. Przypominamy najważniejsze zasady savoir-vivre, dzięki którym zachowasz klasę w każdej sytuacji.

Obraz

/ 7Nie nadużywaj słowa "smacznego"

Obraz
© 123RF

W sezonie letnim nasze życie towarzyskie rozkwita. W tym okresie odbywa się najwięcej ślubów, imprez firmowych czy ogrodowych przyjęć. Częściej spotykamy się ze znajomymi w restauracji i urządzamy grilla. Częściej też mamy wątpliwości co do tego, jak powinniśmy zachować się przy jedzeniu, nie popełniając przy tym towarzyskiej gafy. Przypominamy zasady savoir vivre, dzięki którym unikniesz najczęściej popełnianych w tym temacie błędów.

Uczeni od małego, by używać jak najwięcej grzecznościowych zwrotów typu: "dziękuję", "proszę" czy "przepraszam", zazwyczaj nadużywamy podchwytliwego słówka: "smacznego". O ile przygotowując obiad dla rodziny, jak najbardziej możesz rozpocząć posiłek, życząc wszystkim smacznego posiłku, o tyle w restauracji ta sama sytuacja jest jednym z najczęściej popełnianych faux pas. Goście restauracji nie powinni używać tego sformułowania, ponieważ w ich ustach brzmiałoby to jak wyrażenie niepokoju, że przyniesiony posiłek niekoniecznie będzie smaczny.

Kategorycznie nie powinno się mówić "smacznego" osobie, która już zaczęła spożywać swój posiłek! Jest to wręcz uważane za przejaw złego wychowania. Trudno jest bowiem podziękować za życzenie smacznego posiłku, nie łamiąc kolejnej zasady etykiety, według której nie mówi się z pełnymi ustami. W takim wypadku pominięcie tego życzenia nie będzie uważane za przejaw złego wychowania.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

/ 7Nie dmuchaj na jedzenie

Obraz
© 123RF

Na widok smakowicie wyglądającej potrawy, ślina napływa nam do ust i pragniemy jak najszybciej skonsumować nasze danie. Nabieramy pierwszy kęs na widelec i wtedy zazwyczaj robimy coś w bardzo złym guście, mianowicie próbujemy prędko ostudzić jedzenie, dmuchając na nie z zapałem. O ile pod własnym dachem, wśród tolerancyjnych domowników takie zachowanie uchodzi płazem, o tyle poza domem chuchanie na jedzenie, jak również mieszanie potraw, np. zupy, aby ta szybciej wystygła, po prostu nie przystoi. Gdy zaserwowane nam danie jest za gorące, musimy uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka minut, napawając się w międzyczasie jego zapachem i wyglądem.

/ 7Tłok przy szwedzkim bufecie

Obraz
© 123RF

Szwedzki stół - pozornie nie powinien przysparzać trudności - wystarczy do niego podejść i nałożyć sobie potrawę, na którą mamy ochotę. Okazuje się jednak, że wokół niego rozgrywa się najwięcej "niesmacznych" sytuacji. To, że bufetowy stół jest zastawiony po brzegi, nie oznacza, że możemy nabrać sobie każdego dania po trochu (wiele ludzi robi tak z obawy, że później czegoś dla nich zabraknie). Generalnie należy pamiętać o zachowaniu właściwej kolejności wybierania potraw, rozpoczynając od przystawki, a na deserze kończąc. Oczywiście czekamy aż będzie wolny dostęp do stołu, a jeśli jesteśmy w towarzystwie klientów, dajemy im pierwszeństwo.

Są tacy goście, którzy potrafią zrobić sobie miejsce na stole bufetowym, odsuwając półmiski z potrawami, postawić swój talerz i jeść. To nie tylko utrudnia innym dostęp do stołu, ale skutecznie psuje apetyt. Pamiętajmy także o tym, by nie używać jednego talerza przez całe przyjęcie. Niektórzy powracają z brudnym talerzem do stołu i nakładają kolejną porcję. Niestety często robią to tak, że dotykają brudnego talerza sztućcami do nakładania, służącymi wszystkim gościom. Jest to nieeleganckie, ale przede wszystkim niehigieniczne.

/ 7Kwestia kieliszka

Obraz
© 123RF

Na stojących przyjęciach kieliszek trzymaj w lewej dłoni. Trzymanie go w prawej ręce powoduje, że nasza ręka staje się zimna i wilgotna. Jeśli podamy ją do uścisku, pozostawimy po sobie niemiłe wrażenie. Ponadto, gdy trzymamy kieliszek za czaszę, powoduje to zmianę temperatury wina, ponieważ ogrzewamy je w ten sposób ciepłem własnej dłoni. Poza tym źle to wygląda - na szkle zostawiamy odciski palców, które z pewnością przyciągną uwagę naszych rozmówców i mogą wprawić nas w zakłopotanie. Znacznie lepiej jest trzymać kieliszek z winem lub wodą zawsze za nóżkę.

Panie, które mają zamiar raczyć się winem, a nałożyły wcześniej na usta szminkę, powinny bezwzględnie pamiętać o wytarciu ich, zanim się napiją. Ślady pomadki na brzegu kieliszka to niewybaczalne faux pas. Usta wycieramy zawsze papierową serwetką, a serwetkę materiałową kładziemy na kolanach, ochraniając przed zaplamieniem ubrania. Jeśli na stole nie ma serwetek papierowych, możemy posłużyć się tymi z materiału, pamiętając, aby nie odkładać ich na stół, ale z powrotem na kolana.

/ 7Zamawianie dań przed osobą zapraszającą

Obraz
© 123RF

Zdarza się, że pojawiamy się w lokalu przed osobą, która nas zaprosiła. Czekając na tymczasowego "gospodarza", czasem prosimy kelnera o napój czy przystawkę, choćby po to, aby zabić nudę. Tymczasem zgodnie z etykietą to osoba zapraszająca pokrywa koszt ewentualnych posiłków. Jeśli więc zdarzyło ci się przyjść do restauracji przed osobą zapraszającą, złożenie zamówienia nie należy do udanych posunięć. Nawet zamówiona bez wiedzy gościa kawa czy woda jest sprzeczna z zasadami dobrego wychowania. Dotyczy to zwłaszcza wina. Ze względu na gust oraz koszt tego, często drogiego trunku, pozwólmy inicjatorowi spotkania wybrać rocznik oraz przedział cenowy alkoholu.

/ 7Nie pstrykaj na kelnera

Obraz
© 123RF

Pewne złe nawyki pozostają nam po oglądnięciu zbyt wielu filmów, czego świetnym przykładem jest pstrykanie na kelnera w amerykańskim stylu. W Polsce takie zachowanie jest zdecydowanie w złym guście. Jeśli chcemy prosić o rachunek, wystarczy że skiniemy w jego stronę. Nie wydajmy także głośnych okrzyków w stylu: "czy mogę pana prosić do stolika?" i nie machajmy rękoma, żeby zwrócić na siebie jego uwagę.

Nie wykorzystujmy przechodzącego z tacą kelnera do oddawania mu brudnego naczynia. Wyobraźmy sobie, że kelner podchodzi do nas z tacą i uprzejmym gestem zachęca do poczęstowania się. Sięgamy po przekąskę i... natykamy się na czyjś brudny talerzyk. To jedna ze skuteczniejszych metod zepsucia apetytu. Dobry kelner sam we właściwym czasie zabierze brudne naczynia ze stołu lub przejdzie się z pustą tacą, aby zebrać talerze od gości konsumujących posiłek na stojąco.

/ 7Odchodząc od stołu...

Obraz
© 123RF

Na koniec kolejna pożyteczna rada. Jeśli odchodzisz od stołu, nie informuj pozostałych biesiadników, z jakiego powodu się oddalasz. Wystarczy, że powiesz: "przepraszam" lub po skończonym posiłku: "dziękuję". Podawanie szczegółów typu: "wychodzę na chwilę przypudrować nos", nie jest eleganckim zachowaniem.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nawrocka w odważnym połączeniu kolorystycznym. Stylistka: "Oczy bolą"
Nawrocka w odważnym połączeniu kolorystycznym. Stylistka: "Oczy bolą"
Jej hity śpiewała cała Polska. Właśnie skończyła 52 lata
Jej hity śpiewała cała Polska. Właśnie skończyła 52 lata
Nałożyła szminkę pod oczy. Efekt przerósł oczekiwania
Nałożyła szminkę pod oczy. Efekt przerósł oczekiwania
Pokazała się po dłuższej przerwie. Tak teraz wygląda Ewa Wiśniewska
Pokazała się po dłuższej przerwie. Tak teraz wygląda Ewa Wiśniewska
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Robię też na sprzedaż"
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Robię też na sprzedaż"
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Zrób to teraz z trawnikiem. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Zrób to teraz z trawnikiem. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni