Sekretny składnik jajecznicy. Kilka kropel zmieni wszystko

Jajecznica to świetny wybór, aby dobrze zacząć dzień. Potrawa ta jest wyborem wielu osób podczas weekendowych śniadań, dodaje energii, jest pożywna i na długo pozostawia uczucie sytości. Jak sprawić, by smakowała jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik.

Jajecznica
Jajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.07.2024 | aktual.: 08.07.2024 19:46

Jajecznica, choć wydaje się banalna, kryje w sobie potencjał kulinarnych niespodzianek. Każdy z nas ma swoje sekrety jej przyrządzania, co przekłada się na różnorodność smaków. Nie każdemu jednak udaje się osiągnąć idealną puszystość i delikatność tego dania. Istnieje jednak sekretny składnik, znany tylko nielicznym, który gwarantuje jajecznicę o aksamitnej konsystencji.

Co dodać do jajecznicy?

Jednym z największych atutów jajecznicy jest możliwość dodawania do niej różnych składników. W zależności od preferencji możemy użyć boczku lub pieczarek. Ciekawym rozwiązaniem, które przypadnie do gustu osobom niejedzącym mięsa, jest przygotowanie jajecznicy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niezależnie od wybranych dodatków, baza jajecznicy powinna zawsze zawierać jeden sekretny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na puszystą jajecznicę

Kilka kropel soku z cytryny to prosty trik na jajecznicę o niezwykłej lekkości i puszystości. Kwas cytrynowy spowalnia ścinanie się białek, dzięki czemu jajecznica staje się delikatna i puszysta niczym chmurka. Jak przygotować jajecznicę z dodatkiem soku z cytryny?

Do miski wbij wybraną ilość jajek i wymieszaj razem z solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem np. masłem, wlej masę jajeczną i natychmiast dodaj do niej łyżeczkę soku z cytryny. Smaż na średnim ogniu, regularnie mieszając. Tak przygotowane danie możesz podawać z wybranymi wcześniej składnikami lub dodatki najpierw przysmażyć na patelni z tłuszczem, a następnie dodać masę jajeczną i kilka kropel z cytryny.

Pamiętaj, że im dłuższy czas smażenia, tym jajecznica będzie bardziej sucha, dlatego jeśli wolisz mniej ścięte jajka, odpowiednio dopasuj czas.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)