Sekretny składnik jajecznicy. Kilka kropel zmieni wszystko

Jajecznica
Jajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.07.2024 17:19, aktual.: 08.07.2024 19:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica to świetny wybór, aby dobrze zacząć dzień. Potrawa ta jest wyborem wielu osób podczas weekendowych śniadań, dodaje energii, jest pożywna i na długo pozostawia uczucie sytości. Jak sprawić, by smakowała jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik.

Jajecznica, choć wydaje się banalna, kryje w sobie potencjał kulinarnych niespodzianek. Każdy z nas ma swoje sekrety jej przyrządzania, co przekłada się na różnorodność smaków. Nie każdemu jednak udaje się osiągnąć idealną puszystość i delikatność tego dania. Istnieje jednak sekretny składnik, znany tylko nielicznym, który gwarantuje jajecznicę o aksamitnej konsystencji.

Co dodać do jajecznicy?

Jednym z największych atutów jajecznicy jest możliwość dodawania do niej różnych składników. W zależności od preferencji możemy użyć boczku lub pieczarek. Ciekawym rozwiązaniem, które przypadnie do gustu osobom niejedzącym mięsa, jest przygotowanie jajecznicy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niezależnie od wybranych dodatków, baza jajecznicy powinna zawsze zawierać jeden sekretny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na puszystą jajecznicę

Kilka kropel soku z cytryny to prosty trik na jajecznicę o niezwykłej lekkości i puszystości. Kwas cytrynowy spowalnia ścinanie się białek, dzięki czemu jajecznica staje się delikatna i puszysta niczym chmurka. Jak przygotować jajecznicę z dodatkiem soku z cytryny?

Do miski wbij wybraną ilość jajek i wymieszaj razem z solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem np. masłem, wlej masę jajeczną i natychmiast dodaj do niej łyżeczkę soku z cytryny. Smaż na średnim ogniu, regularnie mieszając. Tak przygotowane danie możesz podawać z wybranymi wcześniej składnikami lub dodatki najpierw przysmażyć na patelni z tłuszczem, a następnie dodać masę jajeczną i kilka kropel z cytryny.

Pamiętaj, że im dłuższy czas smażenia, tym jajecznica będzie bardziej sucha, dlatego jeśli wolisz mniej ścięte jajka, odpowiednio dopasuj czas.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta