GotowaniePrzepisySłodka impreza

Słodka impreza

Słodka impreza
Źródło zdjęć: © Maciej Niemas/mwmedia

Najśmieszniejsze zastosowania dla arbuza wymyślili katowiczanie. Udowodnili, że te ogromne owoce można nie tylko jeść, ale także z nim tańczyć, ubierać się w niego, rzucać nim, pić z niego piwo… Zabrakło czasu na zrobienie arbuzowego szampana, ale i to jest możliwe!

Różne już były powody do świętowania, ale ten należy chyba do najoryginalniejszych. W Katowicach odbyła się 11 edycja jedynej w swoim rodzaju, najbardziej zwariowanej i „najsłodszej” imprezy – „Święto Arbuza”.

1 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Niezwykła uroczystość to jedyne w Polsce święto miłośników najbardziej soczystego owocu pod słońcem. Przy wyjątkowo sprzyjającej, wakacyjnej pogodzie, w katowickim parku Kościuszki, pasjonaci jedzenia arbuza dali upust – i to niemal bez ograniczeń – swojemu zamiłowaniu. Na degustacji się jednak nie skończyło!

2 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Słodki, czerwony i soczysty miąższ stał się inspiracją wszelakiej twórczości artystycznej oraz różnorodnych konkursów, zabaw i swawoli.

3 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Bawiono się m.in. w takie zabawy, jak Najszybsze gardło na Śląsku – picie piwa z łupiny arbuza…

4 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

…Słodkie rączki – wyciskanie soku z arbuza…

5 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

…Głodomór – jedzenie arbuza na czas bez użycia rąk…

6 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

…rzut arbuzem…

7 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

…taniec z arbuzem…

8 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

…odbył się nawet konkurs na stroje z arbuza, które okazały się idealne do stworzenia... arbiustoszy.

9 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Ukoronowaniem imprezy była wielka bitwa na arbuzy!

10 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Gościem specjalnym, który oceniał i rozdawał słodkie arbuzy, był Rafał Mroczek, a imprezę wraz z konkursami poprowadzili Dominik Borkowicz i Krzysztof Ferdyn, oczywiście fan arbuzów i pomysłodawca całego święta.

aka/mwmedia

11 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Oczywiście nie potrzebujemy specjalnej okazji, żeby skosztować tego smakołyku. Wystarczającym powodem jest pora roku. Przecież kiedy nadchodzi lato i robi się gorąco, rzadko mamy ochotę na ciężkostrawne posiłki. Znacznie chętniej jemy owoce, szczególnie te, które zawierają dużo wody.

12 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Przodownikiem w tej dziedzinie jest właśnie arbuz, który aż w 98% składa się ze związku wodoru i tlenu. Ten wodnisty owoc ma długą tradycję: wspominano o nim już w Biblii, a Hindusi i Chińczycy uprawiają go od niepamiętnych czasów. Jeszcze niedawno w Polsce były dostępne tylko arbuzy sprowadzane z zagranicy. Jednak teraz potrafimy już uprawiać ten owoc w kraju, dzięki czemu jest on dostępny w sklepach niemal przez cały rok.

13 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Ze względu na dużą zawartość witamin i soli mineralnych, a także niewielką dozę cukru, arbuzy są chętnie jedzone przez osoby dbające o linię. W końcu 10 dag tego owocu to tylko 10 kalorii, więc można pałaszować go bez obaw o przytycie.

14 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Wytrawni znawcy arbuzów, np. Bułgarzy, umieją podobno usłyszeć, czy owoc jest już dojrzały i nadaje się do spożycia. Polacy nie opanowali jeszcze tej wysublimowanej sztuki; podobnie jak nie znają innych sposobów na konsumpcję arbuza niż pochłanianie jego pokrojonych plastrów.

15 / 15

Święto arbuza

Obraz
© Maciej Niemas/mwmedia

Tymczasem w innych krajach arbuz jest wykorzystywany do robienia soków, konfitur, marynatów i kiszonek, a w Maroku służy do wytwarzania szampana. Trunek powstaje, kiedy wytnie się otwór w owocu, naleje do niego miodu i schowa arbuza w zbożu. Po kilku miesiącach przechowywania specyfiku, owoc zostaje otwarty, a napój rozlany do szklaneczek. Może warto spróbować…

MW

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)