"Smak w parze z ekologią" – zalety wykorzystywania pary w kuchni
17.01.2022 09:00, aktual.: 28.01.2022 09:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z każdym rokiem wzrasta popularność używania piekarników parowych w naszych domach. Przez długi czas wykorzystywane były one głównie w restauracjach, gdzie szefowie kuchni niezwykle cenili delikatność potraw przygotowanych z użyciem pary. Dziś urządzenie to zyskuje uznanie wśród wszystkich tych, którzy pragną gotować zdrowo, szybko i ekologicznie.
Piekarnik parowy sprawia, że zdrowe odżywianie jest prostsze, a potrawy mają lepszy smak
Tym, co odróżnia piekarnik parowy od klasycznego, jest pieczenie lub gotowanie z dodatkiem właśnie pary. Wybierz piekarnik od marki Electrolux, aby wznieść swoje potrawy na profesjonalny poziom. Odkryj takie funkcje, jak Sous-Vide czy Connected Cooking, która umożliwia sterowanie piekarnikiem za pomocą smartfona, a także pomocną w pieczeniu parowym funkcję Steamify. Piekarnik SteamPro od Electrolux sprawi, że Twoja codzienna kuchnia będzie smaczniejsza. Używanie sprzętu jest niezwykle proste. Wystarczy nalać wody do specjalnie przeznaczonej do tego szuflady. Wysoka temperatura sprawi, że ciecz zamieni się w parę, a następnie podgrzeje, doda wilgotności i zachowa naturalny smak i aromat dania.
ZALETY GOTOWANIA NA PARZE
Gotowanie na parze jest znacznie zdrowszą alternatywą dla zwykłego pieczenie lub smażenia na tłuszczu. Zostaje zachowane więcej składników odżywczych oraz witamin, a także naturalny smak i kolor poszczególnych produktów. Metoda ta również znacznie skraca czas przyrządzania posiłków, tym samym pozwalając nam oszczędzić energię elektryczną.
Zdrowsza żywność, bogata w składniki odżywcze i witaminy — pieczenie w wysokich temperaturach w tradycyjnym piekarniku może zmniejszać ilość składników wrażliwych na ciepło w różnych produktach, natomiast para pomaga zachować te cenne składniki odżywcze.
Mniejsze zużycie tłuszczu i oleju — para zapewnia naturalnie wilgotne środowisko do pieczenia, dlatego dodawanie oleju nie jest potrzebne. Dzięki temu danie będzie zdrowsze i mniej kaloryczne.
Szybszy czas pieczenia o 20% — piekarnik parowy Electrolux podgrzewa danie znacznie szybciej niż zwykły piekarnik – nagrzewa się w krótszym czasie, a para bardzo dobrze przewodzi ciepło.
Lepszy smak i aromat — wilgotność pomaga zapobiegać wysychaniu posiłku, dzięki czemu efekt końcowy jest smaczniejszy.
Ograniczenie marnowania żywności — piekarnik parowy sprawi, że odgrzewane z poprzedniego dnia posiłki nie będą suche i pozbawione smaku. Fakt ten zapobiega niepotrzebnemu wyrzucaniu żywności, która odgrzewana w tradycyjny sposób traci swoje pierwotne walory.
FUNKCJA REGENERACJA
Piekarniki parowe posiadają różne funkcje, które pozwalają odświeżyć nam wyschnięte produkty lub posiłki, zapobiegając przy tym marnowaniu żywności. W przypadku piekarnika parowego Electrolux, funkcja ta nosi nazwę "Regeneracja". Dzięki niej możemy skutecznie odgrzać danie z poprzedniego dnia bez obawy o utratę świeżego smaku i aromatu. Na przykład makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność. Doskonale nadaje się również do podgrzania wyschniętych warzyw – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe.
CZY PIEKARNIKI PAROWE IDĄ W PARZE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA?
Gotowanie na parze może pomóc zoptymalizować dietę wegańską i wegetariańską, która uznawane są za mniej szkodliwe dla planety niż diety, w których spożywamy mięso i nabiał, poprzez zachowanie wartości odżywczych i smaku żywności. Dodatkowo, ponieważ gotowanie na parze zajmuje mniej czasu możemy zaoszczędzić ilość zużytej energii potrzebnej do nagrzania piekarnika. Piekarniki te dają nam również możliwość "regeneracji" żywności, dzięki czemu zapobiegamy jej marnowaniu. Wszystkie te aspekty sprawiają, że urządzenia te pomogą nam zadbać o zdrowy i ekologiczny styl życia.
Nie musisz być profesjonalnym szefem kuchni, aby piec z dodatkiem pary!
Cztery ustawienia pary od 25% do 100% są idealne do pieczenia, przypiekania, gotowania na parze, a nawet gotowania sous-vide. Piekarniki parowe Electrolux posiadają funkcję Steamify, która wyręczy nas w sterowaniu ustawieniami. Wystarczy tylko określić temperaturę, w jakiej przewidziane jest pieczenie. Piekarnik automatycznie dobierze optymalną ilość pary oraz dostosuje pozostałe parametry pracy, aby uzyskać pożądany rezultat. Przyrządzanie dań z bardziej chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem lub jędrnych warzyw nigdy nie było prostsze. Podobnie jak uzyskanie za każdym razem idealnie ugotowanego ryżu, soczewicy i produktów zbożowych. Przekonaj się sam, że dzięki parze pyszne potrawy stają się jeszcze lepsze! Zaskocz swoich bliskich już dziś.