Smaki prosto z Kaszub
Ostatnio wraca moda na kuchnie regionalne i od czasu do czasu można znaleźć restauracje, które podtrzymują miejscowe tradycje, serwując oryginalne dania. Na północy, pojawia się coraz więcej lokali serwujących typowe, kaszubskie dania.
25.06.2007 | aktual.: 28.06.2010 17:06
Ostatnio wraca moda na kuchnie regionalne, dlatego coraz więcej restauracji dba o podtrzymywanie kulinarnych tradycji, serwując oryginalne dania według przepisów najstarszych autochtonów. Na północy, pojawia się coraz więcej lokali serwujących typowe, kaszubskie dania.
Podstawą tej kuchni są ryby przyrządzane na bardzo wiele sposobów. Najpopularniejszą rybą był niegdyś tani i powszechnie dostępny śledź. Przyrządzano go na bardzo różne sposoby: świeżą, soloną rybę smażono na smalcu, często solone ryby przechowywano w beczkach, które potem podawano w zalewie octowej lub z okrasą.
Inna popularna na Kaszubach ryba to węgorz. Przyrządzano z niego wiele potraw, takich jak: węgorz w galarecie, węgorz z ziemniakami w mundurkach. Na mięsie tej ryby smażono jajecznicę. Na solonym węgorzu gotowano grochówkę - była to zupa z dużą ilością ziemniaków, bez włoszczyzny. Przyrządzano także flaczki z węgorza.
Natomiast na rybach słodkowodnych (okoń i szczupak) gotowano zupę rybną.
Dania na co dzień
W codziennym jadłospisie znajdowały się różne potrawy z ziemniaków takie jak plińce (placki ziemniaczane) golce czyli kluski z tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Placki robiono także z mąki gryczanej i pieczono na fajerkach płyty kuchennej.
Do innych tradycyjnych dań należy także grucholec (baba ziemniaczana), którą podaje się na gorąco z surówką np. z cebuli i ogórka kiszonego. Warta polecenia jest kiszka kaszubska, którą przygotowuje się z ziemniaków, kaszy gryczanej, jaj i wędzonej słoniny. Sparzoną kaszę, potarte drobno ziemniaki z jajkiem, cebulą i przyprawami wyrabia się na jednolitą masę, a następnie upycha do specjalnie przygotowanych płóciennych woreczków o średnicy kiełbasy krakowskiej. Kiszki gotuje się potem w solonej wodzie. Podaje się je pokrojone w plastry i usmażone na słoninie. Dodatkiem do kiszek może być duszona kapusta.
W kuchni kaszubskiej, oprócz dań z ziemniaków, chętnie spożywano dania z dyni: dynia na mleku z kluskami lub zacierką, dynia na kwaśno, kluski z dynią. Ponadto z tego warzywa robiono oryginalne wino.
Kaszubskie ferkase
Natomiast mięso jedzono od święta. Typowym kaszubskim mięsnym daniem jest ferkase – czyli cały obiad z rosołem i gotowaną kurą podawaną z ryżem i z bardzo gęstym słodko – kwaśnym sosem na bazie rosołu. Potrawę podawano na ważne uroczystości: chrzciny, komunie, wesela.
[
]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )
PRZEPISY INTERNAUTÓW
Niebo w gębie!
ZOBACZ TEŻ:
KULINARNY BOOM I ZATRZĘSIENIE SPECJAŁÓW Inne ciekawe dania mięsne to kurze podroby na kwaśno, pieczona kaczka pomorska czy drobne mięso – potrawa ze świeżych, świńskich podrobów. Płuca, serce, żołądek, nerki, wątróbkę należało dokładnie wymoczyć. Nerki obgotowywano kilka razy. Podroby gotowano w dużym garnku. Na początku do garnka wrzucano żołądek i płuca. Na samym końcu dodawano serce i wątróbkę. Potem usmażoną na smalcu cebulę. Mięso duszono do miękkości i doprawiano pieprzem, solą, zielem angielskim i liśćmi bobkowymi. Potrawę tę można przyrządzić także z podrobów baranich.
Kolejnym bardzo smacznym i tanim posiłkiem jest kiszona kapusta gotowana razem ze świńskim ogonem (może być też golonka) i kaszą – najlepiej z pęczakiem. Do potrawy dodaje się ziele angielskie i liść laurowy.
Smakowite smarowidła
W każdym domu, przy okazji świniobicia, ze świeżej słoniny wytapiano duże ilości smalcu. Stał on w glinianym garnku, który był przechowywany w spiżarni.
Wyrabiano także bardzo dobre wędliny: domowy salceson, wątrobiankę, kaszankę, kiełbasę wieprzową.
Tylko na Kaszubach przyrządza się gęsią okrasę. W jej skład wchodzi drobno posiekane mięso z kośćmi, które jest mocno solone i ubijane w garnku glinianym lub kamiennym. Okrasą smarowano chleb. Okraszano zupy, ziemniaki i smażono na niej jajecznicę.
Innym oryginalnym smarowidłem był mus jabłkowy na słoninie. Do stopionej słoniny wrzucano pokrojone w ćwiartki twarde i kwaśne jabłka.
Kaszubskie zupy
Warto zwrócić uwagę na oryginalne kaszubskie zupy, takie jak dziadówka (najważniejszym składnikiem była maślanka i surowy boczek), zupa z żółtej brukwi na gęsinie, czernina (zupa z dodatkiem gęsiej krwi, gotowana na podrobach i suszu owocowym) czy zupa brzadowa – gotowana z owocowego suszu. Gotowano także bardzo smaczną zupę fasolową z brzadem i wiśniami. Z suszem owocowym przyrządzano także grzybową i krupnik.
Najbardziej znanym kaszubskim ciastem jest drożdżówka (młodzowy kuch). Często podawane desery to kasza manna z sokiem, kogel mogel (słodka maczanka).
Natomiast deserem na specjalne okazje (wesela, odpusty, chrzciny) była legumina – krem ze świeżych jaj ubijanych na pianę z cukrem.
Warto będąc na urlopie udać się do restauracji oferującej regionalne dania. Można także spędzić wakacje w gospodarstwie agroturystycznym i tam spróbować kaszubskich potraw.
[
]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )
PRZEPISY INTERNAUTÓW
Niebo w gębie!