GotowaniePrzepisyW PRL-u pito go na potęgę. Spala tłuszcz jak nic innego

W PRL‑u pito go na potęgę. Spala tłuszcz jak nic innego

W PRL-u pito ją, bo była tania i łatwo dostępna. Mało kto zdawał sobie sprawę z jej rewelacyjnych właściwości. Długo zapomniana, dziś powoli znów wraca do łask. Czym jest "smocza herbata" i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

"Smocza herbata" ma niezwykłe właściwości
"Smocza herbata" ma niezwykłe właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Uniquestock
oprac. KPL

W sklepach najłatwiej odnaleźć ją jako herbatę czerwoną. Nazywana jest jednak również "smoczą herbatą". Pochodzi z południowej części Chin, a jej sekret tkwi w bardzo krótkim procesie fermentacji.

Czerwona herbata - właściwości

Polubią ją osoby ceniące wyraziste, nieco ziemiste, a nawet lekko rybne czy drzewne smaki. Czerwona herbata jest zdecydowanie bardziej intensywna od zielonej i pod pewnymi względami także od czarnej. Zawiera zresztą najwięcej kofeiny ze wszystkich herbat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Jednak nie to czyni ją tak wyjątkową. Napój zawiera więcej enzymów i mikroelementów niż popularne odmiany. Ceni się jego właściwości odchudzające, za które odpowiadają polifenole przyspieszające przemianę materii i ułatwiające trawienie a także regulujące wydzielanie żółci.

Kto powinien pić "smoczą herbatę"?

"Smocza herbata" zalecana jest również ciśnieniowcom oraz osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu. To prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków, m.in. wapnia i fluoru, zatem dobrze będzie wpływać także na kości. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, magnez i mangan.

Wiele osób uważa także, że czerwony napój pobudza pamięć. Udowodnione jest natomiast jej pozytywny wpływ na walkę z wolnymi rodnikami. Zawartość flawonoidów i antyoksydantów sprawia, że działa także przeciwzapalnie i odtruwająco, a nawet przeciwrakowo. Warto włączyć ją do diety w okresach osłabionej odporności czy infekcji. A najlepiej pić jedną filiżankę "smoczej herbaty" każdego dnia.

Znajdująca się w niej kofeina nie uwalnia się tak szybko, jak ta z kawy, ale działa za o znacznie dłużej. "Smoczą herbatę" powinniśmy parzyć w temperaturze 96 stopni przed dwie minuty.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
herbatanapójzdrowie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (23)