W PRL‑u pito go na potęgę. Spala tłuszcz jak nic innego

W PRL-u pito ją, bo była tania i łatwo dostępna. Mało kto zdawał sobie sprawę z jej rewelacyjnych właściwości. Długo zapomniana, dziś powoli znów wraca do łask. Czym jest "smocza herbata" i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

"Smocza herbata" ma niezwykłe właściwości
"Smocza herbata" ma niezwykłe właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Uniquestock
oprac. KPL

23.02.2024 | aktual.: 23.02.2024 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W sklepach najłatwiej odnaleźć ją jako herbatę czerwoną. Nazywana jest jednak również "smoczą herbatą". Pochodzi z południowej części Chin, a jej sekret tkwi w bardzo krótkim procesie fermentacji.

Czerwona herbata - właściwości

Polubią ją osoby ceniące wyraziste, nieco ziemiste, a nawet lekko rybne czy drzewne smaki. Czerwona herbata jest zdecydowanie bardziej intensywna od zielonej i pod pewnymi względami także od czarnej. Zawiera zresztą najwięcej kofeiny ze wszystkich herbat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednak nie to czyni ją tak wyjątkową. Napój zawiera więcej enzymów i mikroelementów niż popularne odmiany. Ceni się jego właściwości odchudzające, za które odpowiadają polifenole przyspieszające przemianę materii i ułatwiające trawienie a także regulujące wydzielanie żółci.

Kto powinien pić "smoczą herbatę"?

"Smocza herbata" zalecana jest również ciśnieniowcom oraz osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu. To prawdziwa skarbnica cennych pierwiastków, m.in. wapnia i fluoru, zatem dobrze będzie wpływać także na kości. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, magnez i mangan.

Wiele osób uważa także, że czerwony napój pobudza pamięć. Udowodnione jest natomiast jej pozytywny wpływ na walkę z wolnymi rodnikami. Zawartość flawonoidów i antyoksydantów sprawia, że działa także przeciwzapalnie i odtruwająco, a nawet przeciwrakowo. Warto włączyć ją do diety w okresach osłabionej odporności czy infekcji. A najlepiej pić jedną filiżankę "smoczej herbaty" każdego dnia.

Znajdująca się w niej kofeina nie uwalnia się tak szybko, jak ta z kawy, ale działa za o znacznie dłużej. "Smoczą herbatę" powinniśmy parzyć w temperaturze 96 stopni przed dwie minuty.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
herbatanapójzdrowie
Komentarze (23)