FitnessSoja dobra dla palaczy

Soja dobra dla palaczy

Dieta bogata w produkty sojowe korzystnie wpływa na czynność płuc u palaczy i zmniejsza ryzyko przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP), poważnego schorzenia związanego głównie z paleniem - wykazały badania australijskie.

Soja dobra dla palaczy
Źródło zdjęć: © sxc.hu

26.06.2009 | aktual.: 25.05.2010 16:55

Dieta bogata w produkty sojowe korzystnie wpływa na czynność płuc u palaczy i zmniejsza ryzyko przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP), poważnego schorzenia związanego głównie z paleniem - wykazały badania australijskie. Informację na ten temat podaje pismo "Respiratory Research".

POChP rozwija się na podłożu stanów zapalnych w oskrzelach i płucach. Charakteryzuje się stopniowym ograniczeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe i ostatecznie prowadzi do niewydolności oddechowej. W krajach rozwiniętych 90 proc. przypadków POChP ma związek z paleniem papierosów, jednak z drugiej strony cierpi na nią tylko 20 proc. palaczy. Dlatego naukowcy próbują zrozumieć jakie czynniki - np. elementy diety czy styl życia - mogą obniżać ryzyko tego schorzenia. Wiadomo na przykład, że osoby, które jedzą dużo owoców są mniej narażone na POChP.

Australijscy naukowcy z Curtin University of Technology skupili się na produktach sojowych. W badaniach wzięło udział 300 japońskich pacjentów cierpiących na POChP oraz 340 zdrowych osób, dobranych pod względem wieku. W jednej i drugiej grupie zebrano dane na temat spożycia soi oraz przeprowadzono badania spirometryczne służące do oceny wydolności oddechowej.

Soja jest obecna w wielu daniach japońskiej kuchni, takich jak tofu (ser z nasion sojowych), natto (sfermentowane nasiona soi), zupa miso, mleko sojowe czy kiełki sojowe. Z dotychczasowych badań wynikało, że dieta bogata w soję może m.in. obniżać poziom cholesterolu i łagodzić objawy menopauzy.

Teraz okazało się, że ma ona również pozytywny wpływ na czynność płuc i jest związana z niższym ryzykiem POChP. Osoby, które jadły duże ilości produktów sojowych (średnio 50,2 grama dziennie) rzadziej cierpiały na to schorzenie niż osoby, których spożycie wynosiło 28,5 grama na dobę.

Wyniki te potwierdzają wcześniejszych obserwacje, zgodnie z którymi flawonoidy zawarte w produktach sojowych mogą działać na płuca tak, jak czynniki przeciwzapalne i chronić przed szkodliwym wpływem dymu papierosowego, uważają autorzy pracy.

Jednak zanim będzie można formułować jakiekolwiek zalecenia na temat roli soi w prewencji chorób płuc konieczne są dalsze badania. Poza tym ciągle najlepszym sposobem zapobiegania POChP jest całkowite unikanie palenia - podsumowują badacze.

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (3)