Najgorsze pączki rozpoznasz po szczególe. Nie kupuj
Jedni decydują się zapłacić więcej w dobrej cukierni, inni stawiają na ilość. Niezależnie od tego, gdzie zamierzasz kupić pączki, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Brak charakterystycznej białej obwódki to zły znak.
08.02.2024 | aktual.: 08.02.2024 08:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Przypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą i dla wielu Polaków jest jednym z ulubionych dni w roku. Tradycyjnie, przed postną wstrzemięźliwością, objadają się tłustymi, słodkimi smakołykami - najczęściej pączkami i tzw. chrustem.
Tłusty czwartek - lubiana tradycja
Popyt na pączki wykorzystują zarówno lokalne cukiernie, jak i duże markety czy dyskonty. Większość pracuje przez całą noc, a już od rana ustawiają się przed nimi kolejki klientów liczących na jak najświeższy wypiek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choć największą popularnością wciąż cieszą się pączki z różą, z roku na rok pojawia się coraz więcej wariacji. Do najczęściej poszukiwanych należą te z nadzieniem adwokatowym, pistacjowym, a także pączki wegańskie lub pieczone.
Jak wybrać najlepszego pączka?
Jak zatem wybrać pączka tak, by później nie żałować? Oczywiście warto postawić na takiego z ulubionej lub sprawdzonej cukierni. Jeśli natomiast kupujemy pączki z kartonu (np. w markecie), dobrze spojrzeć na skład, który musi być podany na opakowaniu. Im krótszy - tym lepiej. Unikajmy również produktów mrożonych.
Oznaką drugiej świeżości mogą być także bardzo popękany lukier oraz mocno pomarszczona faktura pączka - znak, że był za długo trzymany w oleju lub na sklepowej półce. Świetną wskazówką pozwalającą ocenić jakość i stan wypieku jest natomiast biała obwódka - ślad po smażeniu.
Jeżeli jest jasna i ładna, wskazuje, że pączek jest świeży i był smażony w odpowiedniej temperaturze. Dzięki niej wiemy również, że ciastko nie topiło się w tłuszczu, a pływało po powierzchni - tak jak należy.
Jeśli sami pieczemy pączki, pamiętajmy, że kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta. Wówczas odpowiednio się napowietrzy i będzie na tyle lekkie, że o powstanie obwódki i smak naszych pączków nie będziemy musieli się martwić.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!