Najgorsze pączki rozpoznasz po szczególe. Nie kupuj

Jedni decydują się zapłacić więcej w dobrej cukierni, inni stawiają na ilość. Niezależnie od tego, gdzie zamierzasz kupić pączki, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Brak charakterystycznej białej obwódki to zły znak.

Fresh donuts with icing and orange peel
Close up of donuts with sugar icing and orange peel
OhohoJak rozpoznać dobrego pączka?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Marek Brzezinski
oprac.  KPL
2

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Przypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą i dla wielu Polaków jest jednym z ulubionych dni w roku. Tradycyjnie, przed postną wstrzemięźliwością, objadają się tłustymi, słodkimi smakołykami - najczęściej pączkami i tzw. chrustem.

Tłusty czwartek - lubiana tradycja

Popyt na pączki wykorzystują zarówno lokalne cukiernie, jak i duże markety czy dyskonty. Większość pracuje przez całą noc, a już od rana ustawiają się przed nimi kolejki klientów liczących na jak najświeższy wypiek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pączki idealne na tłusty czwartek. Poznaj przepis na angielski przysmak

Choć największą popularnością wciąż cieszą się pączki z różą, z roku na rok pojawia się coraz więcej wariacji. Do najczęściej poszukiwanych należą te z nadzieniem adwokatowym, pistacjowym, a także pączki wegańskie lub pieczone.

Jak wybrać najlepszego pączka?

Jak zatem wybrać pączka tak, by później nie żałować? Oczywiście warto postawić na takiego z ulubionej lub sprawdzonej cukierni. Jeśli natomiast kupujemy pączki z kartonu (np. w markecie), dobrze spojrzeć na skład, który musi być podany na opakowaniu. Im krótszy - tym lepiej. Unikajmy również produktów mrożonych.

Oznaką drugiej świeżości mogą być także bardzo popękany lukier oraz mocno pomarszczona faktura pączka - znak, że był za długo trzymany w oleju lub na sklepowej półce. Świetną wskazówką pozwalającą ocenić jakość i stan wypieku jest natomiast biała obwódka - ślad po smażeniu.

Jeżeli jest jasna i ładna, wskazuje, że pączek jest świeży i był smażony w odpowiedniej temperaturze. Dzięki niej wiemy również, że ciastko nie topiło się w tłuszczu, a pływało po powierzchni - tak jak należy.

Jeśli sami pieczemy pączki, pamiętajmy, że kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta. Wówczas odpowiednio się napowietrzy i będzie na tyle lekkie, że o powstanie obwódki i smak naszych pączków nie będziemy musieli się martwić.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

16 lat temu brali ślub. Rocznicę spędzili z córkami. Tak wyglądają
16 lat temu brali ślub. Rocznicę spędzili z córkami. Tak wyglądają
Nosi je niewiele ponad tysiąc Polek. Piękne imię wymiera
Nosi je niewiele ponad tysiąc Polek. Piękne imię wymiera
"Cały czas w bólu". Mama pięcioraczków usłyszała diagnozę
"Cały czas w bólu". Mama pięcioraczków usłyszała diagnozę
Nie pij takiej kawy. Nieświadomie sobie szkodzisz
Nie pij takiej kawy. Nieświadomie sobie szkodzisz
Składają nawet 500 jaj. Gdy zauważysz, od razu działaj
Składają nawet 500 jaj. Gdy zauważysz, od razu działaj
Lepiej je wykop z ogrodu. Kleszcze lgną do niej na potęgę
Lepiej je wykop z ogrodu. Kleszcze lgną do niej na potęgę
Steczkowska ma zatarg z TVP? Syn artystki zabrał głos
Steczkowska ma zatarg z TVP? Syn artystki zabrał głos
Na urlop nie pojechała sama. Pojawiły się wspólne zdjęcia z rodzicami
Na urlop nie pojechała sama. Pojawiły się wspólne zdjęcia z rodzicami
Te buty kolejny sezon są hitem. Nie czyść ich wodą. Oto najlepszy sposób
Te buty kolejny sezon są hitem. Nie czyść ich wodą. Oto najlepszy sposób
Od ponad 30 lat nie jadła cukru. Tak wygląda, mając 75 lat
Od ponad 30 lat nie jadła cukru. Tak wygląda, mając 75 lat
Prostota jest teraz w cenie. Spójrzcie, jaki manicure wybrała Opozda
Prostota jest teraz w cenie. Spójrzcie, jaki manicure wybrała Opozda
Mówią o nim "polski koliber". Tego unikaj, gdy go zobaczysz
Mówią o nim "polski koliber". Tego unikaj, gdy go zobaczysz