Trwa ładowanie...

Spożywanie produktów light może być szkodliwe dla zdrowia

Produkty te zawierają szkodliwe dla zdrowia odpowiedniki cukru i tłuszczu.
Share
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Domyślny opis zdjęcia na stronę głównąŹródło: 123RF.COM
d47wrr9

- Rezygnacja z pełnowartościowych produktów na rzecz tych light nie jest dobrym rozwiązaniem, bo organizm wcześniej czy później upomni się o brakujące składniki tak, żeby uzupełnić straty energetyczne - podkreśla Monika Białasik, dietetyk. Specjalistka przypomina też, że często produkty te zawierają szkodliwe dla zdrowia odpowiedniki cukru i tłuszczu.

W kwestii nazewnictwa produktów light są ścisłe unormowania prawne określone przez Unię Europejską. - Produkt jest light wyłącznie wtedy, kiedy jego kaloryczność ograniczona jest o 30 proc. Wielu producentów, którzy nie mogą spełnić tego obostrzenia, wabi konsumentów chwytami marketingowymi, nazywając swoje produkty na przykład lekki, odtłuszczony, fit czy sport. Tym samym wprowadzają konsumenta w błąd - tłumaczy dietetyk.
Żeby ograniczyć kaloryczność, producenci w dużej mierze muszą rezygnować z tłuszczu i cukru. Zamiast nich stosują tzw. wypełniacze - bywa, że szkodliwe dla zdrowia.

- W produktach, z których wyciąga się tłuszcz, siłą rzeczy trzeba podwyższyć ilość węglowodanów i białka. Do produktów, z których wyciąga się cukier, często dodaje się niskoenergetyczne odpowiedniki cukru, najczęściej popularne słodziki, czyli sacharynę, aspartam, acesulfam czy sorbitol – tłumaczy Monika Białasik.
Przyznaje też, że trudno jednoznacznie określić, czy żywność typu light można włączać do codziennej diety. Wszystko zależy od ich indywidualnego składu.
- Najczęściej zachęca się do korzystania z produktów odtłuszczonych, czyli z produktu pełnotłustego robi się półtłusty. Dotyczy to przede wszystkim serów żółtych i serów kanapkowych. Z takich pokarmów osoby, które chcą dbać o sylwetkę, mogą jak najbardziej z korzystać - podkreśla Monika Białasik.

d47wrr9

Z kolei zrezygnowanie w zupełności z produktów, które zawierają tłuszcz, może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. - Kiedy włącza się do diety tylko produkty tak zwane zero procent tłuszczu, to nabiał, który dostarczamy w ciągu dnia, nie zawiera tak naprawdę ani grama tłuszczu, a to utrudnia wchłanianie wapnia oraz witamin syntetyzowanych w tłuszczu, czyli A, D, E i K, które obecne są i w mleku, i w przetworach mlecznych - tłumaczy Monika Białasik.

Specjaliści do spraw żywienia przestrzegają, że decydując się na włączenie do swojej diety produktów niskotłuszczowych i pozbawionych cukru po to, by zrzucić zbędne kilogramy, możemy wpaść w pułapkę.

Obwisła skóra po odchudzaniu - jak sobie z nią poradzić?

d47wrr9

Podziel się opinią

Share
d47wrr9
d47wrr9