Nigdy nie zamawiaj podczas lotu. Stewardesa ostrzega
Podróże samolotami od pewnego czasu stały się dostępne dla tysięcy osób. Chociaż nie zawsze w trakcie lotu otrzymuje się darmowy posiłek, to zawsze można go kupić. Pewna pracowniczka linii lotniczych zdradza czego, jednak lepiej nie zamawiać.
Przewoźnicy lotniczy starają się zapewnić nie tylko bezproblemową podróż, ale także przyjemne doświadczenie przypominające wycieczkę. Z tego powodu oferują różnorodne przekąski i napoje na pokładzie. W lotach długodystansowych są one zazwyczaj wliczone w cenę biletu, podczas gdy na krótszych trasach wymagają dodatkowej opłaty.
Oferta pokładowa jest zróżnicowana. Oprócz typowych kanapek (dostępnych w wersjach wegetariańskich i mięsnych), słodyczy i przekąsek, niektóre linie lotnicze serwują również dania z kurczaka, steki, inne rodzaje mięs, a nawet ryby. Dostępna jest także szeroka gama napojów, od wody mineralnej przez soki i napoje gazowane po alkohole. Jest jednak kilka rzeczy, których lepiej nigdy nie zamawiać. Powiedziała o nich zawodowa stewardessa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigdy nie zamawiaj tego w samolocie
Stewardessa Whitney Rawls, która od wielu lat pracuje w jednej z amerykańskich linii lotniczych, na łamach Huffington Post przyznała, czego nigdy nie tknie podczas podróży samolotem. Kobieta przyznała, że z pewnością nie zamówiłaby kawy, herbaty oraz innych napojów, które w swoim przygotowaniu wykorzystują gorącą wodę.
"Wszystko jest zależne od częstotliwości czyszczenia rur" - wyjaśniła Rawls.
Unikanie takich napojów wydaje się rozsądne, szczególnie w świetle wyników badań z 2019 roku dotyczących jakości wody na pokładach samolotów. W trakcie tych analiz, które objęły 11 głównych przewoźników i 12 mniejszych linii lotniczych, w wielu próbkach wykryto obecność bakterii E. coli.
Nie tylko napoje
Według stewardessy kawa i herbata nie są jedynymi produktami, których warto unikać podczas lotu. Lista potraw odradzanych do spożycia na pokładzie samolotu obejmuje również: dania rybne, potrawy z mięsa wołowego w tym głównie steki, wyroby serowe oraz napoje alkoholowe ze względu na ciśnienie w kabinie, które może nasilać negatywne skutki spożycia alkoholu.
Generalnie Whitney Rawls zalecił zrezygnowania z produktów wymagających specjalnych warunków przechowywania lub przygotowania. Żywność, która powinna być trzymana w niskich temperaturach, często nie jest w pełni świeża. Podobnie jest z rybami i stekami, które są zazwyczaj przygotowywane wcześniej i jedynie odgrzewane na pokładzie.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.