Nigdy nie zamawiaj podczas lotu. Stewardesa ostrzega
Podróże samolotami od pewnego czasu stały się dostępne dla tysięcy osób. Chociaż nie zawsze w trakcie lotu otrzymuje się darmowy posiłek, to zawsze można go kupić. Pewna pracowniczka linii lotniczych zdradza czego, jednak lepiej nie zamawiać.
31.07.2024 | aktual.: 31.07.2024 12:01
Przewoźnicy lotniczy starają się zapewnić nie tylko bezproblemową podróż, ale także przyjemne doświadczenie przypominające wycieczkę. Z tego powodu oferują różnorodne przekąski i napoje na pokładzie. W lotach długodystansowych są one zazwyczaj wliczone w cenę biletu, podczas gdy na krótszych trasach wymagają dodatkowej opłaty.
Oferta pokładowa jest zróżnicowana. Oprócz typowych kanapek (dostępnych w wersjach wegetariańskich i mięsnych), słodyczy i przekąsek, niektóre linie lotnicze serwują również dania z kurczaka, steki, inne rodzaje mięs, a nawet ryby. Dostępna jest także szeroka gama napojów, od wody mineralnej przez soki i napoje gazowane po alkohole. Jest jednak kilka rzeczy, których lepiej nigdy nie zamawiać. Powiedziała o nich zawodowa stewardessa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigdy nie zamawiaj tego w samolocie
Stewardessa Whitney Rawls, która od wielu lat pracuje w jednej z amerykańskich linii lotniczych, na łamach Huffington Post przyznała, czego nigdy nie tknie podczas podróży samolotem. Kobieta przyznała, że z pewnością nie zamówiłaby kawy, herbaty oraz innych napojów, które w swoim przygotowaniu wykorzystują gorącą wodę.
"Wszystko jest zależne od częstotliwości czyszczenia rur" - wyjaśniła Rawls.
Unikanie takich napojów wydaje się rozsądne, szczególnie w świetle wyników badań z 2019 roku dotyczących jakości wody na pokładach samolotów. W trakcie tych analiz, które objęły 11 głównych przewoźników i 12 mniejszych linii lotniczych, w wielu próbkach wykryto obecność bakterii E. coli.
Nie tylko napoje
Według stewardessy kawa i herbata nie są jedynymi produktami, których warto unikać podczas lotu. Lista potraw odradzanych do spożycia na pokładzie samolotu obejmuje również: dania rybne, potrawy z mięsa wołowego w tym głównie steki, wyroby serowe oraz napoje alkoholowe ze względu na ciśnienie w kabinie, które może nasilać negatywne skutki spożycia alkoholu.
Generalnie Whitney Rawls zalecił zrezygnowania z produktów wymagających specjalnych warunków przechowywania lub przygotowania. Żywność, która powinna być trzymana w niskich temperaturach, często nie jest w pełni świeża. Podobnie jest z rybami i stekami, które są zazwyczaj przygotowywane wcześniej i jedynie odgrzewane na pokładzie.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.