GotowaniePrzepisySuper żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach

    Super żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach

    Super żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach
    Źródło zdjęć: © 123RF.COM
    1 / 5

    Produkty spożywcze, które mają dużo wartości odżywczych

    Obraz
    © 123RF.COM

    Nie trzeba wydawać fortuny, aby się zdrowo odżywiać. Dietetyczną żywność możemy kupić za grosze i na dodatek wcale nie zawsze leży ona na półce bio i eko. Przypominamy pięć superfoods, które powinniśmy uwzględnić w swojej diecie.

    Buraki stanowią wyśmienity dodatek do niemal każdej sałatki. Można je także dodawać do ciast czy przygotowywać z nimi kanapki. Warzywa są pełne przeciwutleniaczy, błonnika, kwasu foliowego, wapnia i magnezu. Pite w formie soku obniżają ciśnienie. Jedzenie buraków zalecane jest także kobietom w ciąży. Pozwalają na uniknięcie wad rozwojowych płodów.

    2 / 5

    Jagody

    Obraz
    © Unsplash

    Jagody pomagają w walce z bólem brzucha i nudnościami. Zawierają dużo witaminy C, flawonoidów, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych. Jagody są doskonałym źródłem witamin, nawet jedna szklanka soku aroniowego może uchronić nas przed problemami z chorobami serca. Choć często kupujemy je latem, warto pokusić się o nie i zimą. Jagody chronią nas przed rakiem, nadciśnieniem, a także zwalczają rozwój zaćmy.

    3 / 5

    Jajka

    Obraz
    © WP.PL

    Sportowcy nie wyobrażają sobie bez nich diety, bo jajka świetnie wpływają na metabolizm. Nic więc dziwnego, że ceny jaj idą cały czas w górę. Najlepsze jajka, to te prosto ze wsi, ale i w marketach możemy kupić dobre, te od "wolnej kurki". Jajka są pełne m.in.: białka, luteiny i witaminy D. Wspomagają odchudzanie, wzmacniają system odpornościowy, poprawiają pamięć, a także chronią wzrok.

    4 / 5

    Jabłka

    Obraz
    © Shutterstock.com

    Jabłka mają w sobie dużo witaminy C, której najwięcej jest pod skórką. Chronią przed zawałem i miażdżycą, wzmacniają układ odpornościowy oraz skutecznie walczą z cholesterolem. Jabłka możemy dodawać do sałatek, ciast, robić z nich dżemy i musy. Ale najlepsze są surowe. Owoce poprawiają również wygląd naszej skóry i paznokci, a także pomagają schudnąć.

    5 / 5

    Pietruszka

    Obraz
    © 123RF.COM

    Dodajemy ją do zup, ale tak naprawdę nie znamy jej wartości odżywczych. Pietruszka zawiera dużo witamy A, B, C, beta-karotenu i żelaza. Pietruszka wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, a także usuwa nadmiar wody z organizmu. Pomaga z walce z zaburzeniami trawienia, bólem brzucha oraz przed wzdęciami. W 100 gramach warzywa znajdziemy tylko 55 kalorii.

    Źródło artykułu:WP Kobieta
    jedzeniesuperfoodssuperfood
    Komentarze (0)