Szafran zapobiega utracie wzroku
Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu a nawet utracie wzroku w starszym wieku.
18.06.2009 | aktual.: 29.06.2010 00:05
Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu, a nawet utracie wzroku w starszym wieku.
Badacze ustalili, że szafran umacnia funkcje ochronne komórek ocznych. Zapobiega także atrofii mięśni oczu, co w wielu wypadkach prowadzi do osłabienia wzroku.
Szafran wytwarza się z kwiatów irysowych, znanych pod łacińską nazwą crocus. Wykorzystywany jest przez ludzi w pokarmach już od kilku tysięcy lat. Obecnie powszechnie stosowany jest w daniach, w których wykorzystywany jest ryż - risotto, pilawie, paeli.
Naukowcy australijscy i włoscy doszli do wniosku, że szafran zawiera proteiny, które są w stanie chronić wzrok. Obecnie starają się zrozumieć mechanizm ich działania. Uważają, że zawarte w szafranie aktywne substancje chemiczne mają unikalną właściwość - potrafią odmładzać komórki oczu.