Szukasz pomysłu na drobny upominek? Wybierz owoce w czekoladzie
Kawałki owoców zatopione w czekoladzie to ciekawy miks smaków, który zachwyci na pewno niejedną osobę. Jeśli więc poszukujesz drobnego upominku, możesz przejrzeć nasze propozycje.
Owoce w czekoladzie – przekąska, deser, drobny upominek
Połączenie orzeźwiających, lekko kwaśnych owoców z aksamitną, słodką czekoladą to smakowy kontrast idealny dla tych, którzy poszukują mocnych, kulinarnych doznań. Tego typu przekąski są świetnym wyborem nie tylko na przyjęcia różnego rodzaju. Mogą też stanowić drobny upominek na bardziej lub mniej uroczyste okazje, uzupełniony butelką wytwornego alkoholu czy bukietem kwiatów.
Owoce można zatapiać w gorącej czekoladzie również samemu. Kulinarna tradycja okrywania przekąsek płynnym serem, gorącym olejem czy właśnie czekoladą nosi nazwę fondue. Oczywiście pierwotnie były to wytrawne przekąski, a więc kawałki pieczywa, mięsa i warzywa, jednak z czasem zaczęto rozpuszczać również czekoladę i moczyć owoce. Deserowe fondue to świetny pomysł na romantyczny wieczór lub domówkę w gronie najbliższych przyjaciół.
Jednak to nie jedyny wariant. W czekoladzie można zatopić również inne produkty, które na pierwszy rzut oka nie pasują w słodkich duetach i kojarzą się głównie z wytrawnymi daniami. Są to np. kłącza imbiru czy ostra papryczka chili. Kompozycje te dodatkowo można dekorować mocnymi przyprawami, np. cynamonem, a także słodką posypką czy cukrem pudrem.
Owoce w czekoladzie – jakie wybraliśmy?
Owocowo-czekoladowe przekąski, zamknięte w zdobionym, eleganckim opakowaniu, będą świetnym wyborem na upominek dla najbliższej osoby. Wybraliśmy kawałki ananasa, jabłek, gruszek oraz truskawek, które zatopiono w dwóch rodzajach czekolady – w deserowej i mlecznej – oraz ozdobiono paskami białej czekolady. To jednak nie wszystko, bo wśród naszych propozycji są również oblane czekoladą papryczki chili oraz kawałki imbiru, ktore zadowolą podniebienia bardziej wymagających. Wielbicielom tradycyjnych, łagodnych smaków polecamy zaś słodkie rodzynki oraz orzechy.