Tak rozpoznasz młode ziemniaki. Łatwo się pomylić
Młode ziemniaki to prawdziwy rarytas, na który czeka się cały rok. Pierwsze okazy już pojawiły się na straganach, jednak można pomylić je z wczesnymi odmianami. Jak je od siebie odróżnić? Czym kierować się w wyborze?
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 15:31
Młode ziemniaki z jajkiem i koperkiem to definicja polskiego, letniego obiadu. Na przełomie maja i kwietnia stragany uginają się pod bulwami, które do złudzenia przypominają sezonowy przysmak. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że "ziemniak wczesny" to nie to samo co młody ziemniak. Jak je od siebie odróżnić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Dodaj zamiast soli. Ziemniaki ugotują się jak nigdy
Ziemniaki młode a wczesne — czym się różnią?
Statystyczny Polak zjada ok. 3 kg ziemniaków w przeciągu miesiąca. To jedno z najczęściej kupowanych warzyw. W Polsce uprawia się ponad 100 różnych gatunków, a 40 proc. z nich to odmiany krajowe.
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni na straganach pojawiają się bulwy, które określane są mianem "wczesnych" bądź "jadalnych". Należą do nich odmiany takie jak Fresco, Barber, Denar i Arielle. Choć z wyglądu przypominają młode ziemniaki, nie daj się zwieść — większość z nich jest importowana z krajów Morza Śródziemnego. Przed zakupem zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Taka informacja powinna znaleźć się na etykiecie z ceną.
Prawdziwe młode ziemniaki pojawiają się na straganach dopiero w czerwcu. To niewielkie bulwy o nieregularnym kształcie i cienkiej, łuszczącej się skórce. Pochodzą z hodowli krajowych i trafiają do sprzedaży zaraz po zebraniu z pola. Wybieraj takie, które są pokryte ziemią, bowiem ta zabezpiecza je przed utratą wody. Po ugotowaniu będą miękkie, mięsiste i soczyste.
Jak wybrać dobre ziemniaki?
Ziemniak to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Można wykorzystać je do wielu różnych potraw. Bulwy nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia, grillowania czy duszenia.
Przed zakupem warto zwrócić uwagę na typ ziemniaka, bowiem każdy z nich ma inną strukturę po przygotowaniu. Typ A sprawdzi się przy zapiekankach, B jest najlepszy do smażenia i grillowania, a C do purée i zup-krem.
Jak wybrać dobre ziemniaki? Przed wrzuceniem ich do koszyka obejrzyj je z każdej strony. Bulwy nie powinny być przerośnięte, uszkodzone czy nadgniłe. Unikaj także tych o zielonej skórce czy widocznych pędach.
Źródło: TOP, Gazeta Krakowska
Czytaj także: Ugotujesz ziemniaki w 5 minut. Niezawodny patent
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl