Tak rozpoznasz młode ziemniaki. Łatwo się pomylić

Jak wybrać dobre, młode ziemniaki?
Jak wybrać dobre, młode ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sitriel

13.06.2024 14:47, aktual.: 13.06.2024 15:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Młode ziemniaki to prawdziwy rarytas, na który czeka się cały rok. Pierwsze okazy już pojawiły się na straganach, jednak można pomylić je z wczesnymi odmianami. Jak je od siebie odróżnić? Czym kierować się w wyborze?

Młode ziemniaki z jajkiem i koperkiem to definicja polskiego, letniego obiadu. Na przełomie maja i kwietnia stragany uginają się pod bulwami, które do złudzenia przypominają sezonowy przysmak. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że "ziemniak wczesny" to nie to samo co młody ziemniak. Jak je od siebie odróżnić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki młode a wczesne — czym się różnią?

Statystyczny Polak zjada ok. 3 kg ziemniaków w przeciągu miesiąca. To jedno z najczęściej kupowanych warzyw. W Polsce uprawia się ponad 100 różnych gatunków, a 40 proc. z nich to odmiany krajowe.

Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni na straganach pojawiają się bulwy, które określane są mianem "wczesnych" bądź "jadalnych". Należą do nich odmiany takie jak Fresco, Barber, Denar i Arielle. Choć z wyglądu przypominają młode ziemniaki, nie daj się zwieść — większość z nich jest importowana z krajów Morza Śródziemnego. Przed zakupem zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Taka informacja powinna znaleźć się na etykiecie z ceną.

Prawdziwe młode ziemniaki pojawiają się na straganach dopiero w czerwcu. To niewielkie bulwy o nieregularnym kształcie i cienkiej, łuszczącej się skórce. Pochodzą z hodowli krajowych i trafiają do sprzedaży zaraz po zebraniu z pola. Wybieraj takie, które są pokryte ziemią, bowiem ta zabezpiecza je przed utratą wody. Po ugotowaniu będą miękkie, mięsiste i soczyste.

Jak wybrać dobre ziemniaki?

Ziemniak to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Można wykorzystać je do wielu różnych potraw. Bulwy nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia, grillowania czy duszenia.

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na typ ziemniaka, bowiem każdy z nich ma inną strukturę po przygotowaniu. Typ A sprawdzi się przy zapiekankach, B jest najlepszy do smażenia i grillowania, a C do purée i zup-krem.

Jak wybrać dobre ziemniaki? Przed wrzuceniem ich do koszyka obejrzyj je z każdej strony. Bulwy nie powinny być przerośnięte, uszkodzone czy nadgniłe. Unikaj także tych o zielonej skórce czy widocznych pędach.

Źródło: TOP, Gazeta Krakowska

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także