Te produkty powinieneś jeść zimą

Zima to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje zwiększonej dawki energii, by przetrwać krótkie dni, długie noce, mrozy i szarugi. Nie oznacza to bynajmniej przyzwolenia na pochłanianie niezdrowych, kalorycznych potraw. Aby czuć się dobrze i zachować formę do wiosny, musimy rozsądnie dostarczać sobie kalorii.

Te produkty powinieneś jeść zimą
Źródło zdjęć: © fot. Marta Spychalska

Zimowe posiłki powinny być tak skonstruowane, aby nie wyziębiać, a ogrzewać organizm. Muszą również dostarczać odpowiednią porcję witamin i innych składników odżywczych, abyśmy mogli stawić czoła wirusom i bakteriom siejącym spustoszenie w tym okresie. O ile wiosną, latem i jesienią zaleca się spożywanie dużej ilości surowych warzyw i owoców, o tyle zimą nie są one wskazane, bo wychładzają organizm. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba wykluczyć je z diety. Należy jedynie zmienić sposób ich przygotowywania. W okresie chłodów powinniśmy zjadać ciepłe potrawy na bazie pieczonych czy gotowanych na parze warzyw. Rozgrzewającą moc mają zupy z dodatkiem kasz, a także zupy-kremy, wszelkie gulasze czy zapiekanki.

Warzywa i kiszonki

W sezonie zimowym dostęp do świeżych warzyw, z których możemy wyczarowywać wskazane wyżej potrawy, jest ograniczony. Prowadzi to często do tego, że podczas tej pory roku wielu z nas rezygnuje z jedzenia warzyw, co z kolei skutkuje wyjałowieniem organizmu i wzrostem ryzyka złapania różnych infekcji. Mamy jednak możliwość kupowania (albo, jeśli jesteśmy pracowici i przezorni, samodzielnego przygotowywania) warzyw przetworzonych. Najzdrowszą opcją jest wybór produktów gotowanych na parze, bo ten rodzaj obróbki sprawia, że zachowują one chrupkość, pełnię smaku i właściwości zdrowotnych. Np. ugotowana na parze fasolka, brokuły, kalafior i ciecierzyca, duszone w mleku kokosowym z dodatkiem imbiru i pasty curry, podane z pełnoziarnistym ryżem, to wspaniałe, rozgrzewające danie idealne na niskie temperatury. Nie zapominajmy nigdy o warzywach strączkowych, świetnym źródle białka i węglowodanów.

Oprócz gotowanych na parze warzyw, zimową porą zaleca się jedzenie kiszonek. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają duże ilości witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, a także witaminę E, wpływającą korzystnie na włosy i paznokcie oraz witaminy z grupy B, dotleniających komórki. Kiszonki można jeść bez obawy o dodatkowe kilogramy, gdyż to produkt niskokaloryczne.

Kasze i owoce

Oprócz warzyw powinniśmy jeść dużo kasz. Do wyboru mamy ich sporo, m.in. gryczaną, jaglaną, mannę czy jęczmienną. Kasze to jedno z najlepszych i zarazem najzdrowszych źródeł węglowodanów, czyli paliwa, którego potrzebuje nasz organizm np. do walki z zimnem. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, doskonale sprawdzają się w kuchni jako zamienniki ryżu czy makaronów.

Jeśli chodzi o owoce, to zimą najlepiej jeść je w pieczonej lub suszonej wersji. Suszone morele, śliwki, wiśnie, żurawina czy jabłka to znakomite źródło energii. Doskonale czują się w towarzystwie kasz i orzechów, a także korzennych przypraw.

Rozgrzewające przyprawy

Korzenie, czyli orientalne przyprawy takie jak: cynamon, kardamon, anyż czy imbir, to kolejne składniki, bez jakich nasza zimowa dieta byłaby niepełna. Rozgrzewające właściwości tych produktów pozwalają przetrwać chłodne dni, a do tego przyprawy te dodają aromatu zimowej kuchni. Innym aromatycznym uzupełnieniem potraw powinien być czosnek – jedzmy go jak najwięcej, bo pomaga w walce z chorobami. Czosnek to dosyć inwazyjny smakowo wzmacniacz odporności i nie każdy jest w stanie go spożywać, można go więc zastąpić miodem. Pamiętajmy o tym, by nie zalewać miodu wrzątkiem, bo w ten sposób zabijamy jego wartości odżywcze.

Zimowa dieta nie musi być monotonna. W XXI wieku nie jesteśmy zdani na własne zapasy, więc w każdej chwili mamy możliwość uzupełnienia spiżarni o pełnowartościowe, zdrowe składniki, które zapewnią naszemu organizmowi ochronę przed infekcjami i energię do przetrwania długiej, mroźnej zimy.

Anna Włodarczyk, autorka bloga Strawberries from Poland

Wybrane dla Ciebie

Rozwiódł się z Grzeszczak. Mówi wprost, jaki mają obecnie kontakt
Rozwiódł się z Grzeszczak. Mówi wprost, jaki mają obecnie kontakt
Z tych grzechów "zwykły" ksiądz nie może rozgrzeszyć. Jest ich pięć
Z tych grzechów "zwykły" ksiądz nie może rozgrzeszyć. Jest ich pięć
Skutki uboczne Ozempicu. Widać je w sypialni
Skutki uboczne Ozempicu. Widać je w sypialni
W składzie zmielone pazury i kości. Polacy się zajadają
W składzie zmielone pazury i kości. Polacy się zajadają
Wykorzystali ją oszuści. "Dotarły do nas niepokojące informacje"
Wykorzystali ją oszuści. "Dotarły do nas niepokojące informacje"
Problemy finansowe to nie wszystko. Przykre, co go spotkało
Problemy finansowe to nie wszystko. Przykre, co go spotkało
Masz taki PIN do karty? Czym prędzej go zmień
Masz taki PIN do karty? Czym prędzej go zmień
Spleśniałe pomidory? Nigdy nie wyrzucaj. Tak je wykorzystasz
Spleśniałe pomidory? Nigdy nie wyrzucaj. Tak je wykorzystasz
Nie możesz pozbyć się trądziku? Sprawdź, czy nie popełniasz tego popularnego błędu
Nie możesz pozbyć się trądziku? Sprawdź, czy nie popełniasz tego popularnego błędu
Pod żadnym pozorem nie sadź w ogrodzie. Jest śmiertelnie niebezpieczny
Pod żadnym pozorem nie sadź w ogrodzie. Jest śmiertelnie niebezpieczny
Piękne imię wraca do łask. Będzie hitem na porodówkach?
Piękne imię wraca do łask. Będzie hitem na porodówkach?
Pokruszyły ci się rzęsy? Smaruj codziennie na noc, a je uratujesz
Pokruszyły ci się rzęsy? Smaruj codziennie na noc, a je uratujesz