Tego nie wiedziałeś o herbacie
Odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego.
Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze - odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża poziom cholesterolu.
Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną, smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.
Zielona przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, opóźnia efekty starzenia i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. W zupełności wystarczy 3-5 filiżanek tygodniowo. Częściej natomiast można pić herbatę czarną. Ta z dodatkiem cytryny zmniejsza ryzyko raka.
- Czarna herbata ma bardzo dobre właściwości odkażające. Jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to mocny napar będzie zbawienny i bardzo szybko nam pomoże - podkreśla Julia Popcowa, ekspertka.