UrodaTego nie wiedziałeś o herbacie

Tego nie wiedziałeś o herbacie

26.02.2015 15:17, aktual.: 26.02.2015 15:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego.

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze - odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża poziom cholesterolu.

Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną, smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.

Zielona przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, opóźnia efekty starzenia i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. W zupełności wystarczy 3-5 filiżanek tygodniowo. Częściej natomiast można pić herbatę czarną. Ta z dodatkiem cytryny zmniejsza ryzyko raka.

- Czarna herbata ma bardzo dobre właściwości odkażające. Jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to mocny napar będzie zbawienny i bardzo szybko nam pomoże - podkreśla Julia Popcowa, ekspertka.

Źródło artykułu:Newseria
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (151)
Zobacz także