Telegramy z czekolady dla nowożeńców. Zaskocz ich pomysłowością
Sezon ślubny trwa, więc jeśli w najbliższym czasie wybierasz się na wesele do przyjaciół czy członków rodziny, ale w dalszym ciągu nie masz upominku, możesz skusić się na telegram z czekolady. Zobacz nasze propozycje.
22.07.2019 | aktual.: 22.07.2019 15:26
Często do tzw. "koperty" dorzucamy jeszcze jakiś elegancki drobiazg, np. bukiet świeżych kwiatów czy butelkę wina. Bywa jednak, że nowożeńcy konkretyzują swoje wymagania i preferują tylko jeden rodzaj upominku, np. słodycze. Jeśli chcemy zaskoczyć ich wytwornym prezentem, możemy zrezygnować z zakupu typowej bombonierki czy tabliczki czekolady, a postawić na coś bardziej oryginalnego, np. telegram. Taki prezent na pewno wywoła uśmiech na twarzy nowożeńców.
Telegram z czekolady – zamiast tradycyjnej tabliczki
Telegram z czekolady to krótka wiadomość ułożona z drobnych kostek z wygrawerowanymi literami, do których dołącza się również kostki ozdobne, np. z wytłoczonym serduszkiem. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwyczajna tabliczka. Ma prostokątne opakowanie, zwykle papierowe lub – w bardziej wyrafinowanej wersji – drewniane, zdobione różnymi napisami lub nadrukami. W środku jednak znajduje się coś zupełnie innego niż typowa czekolada o jednolitej strukturze. Kostki są podzielone regularnie, mają geometryczny kształt i nie ma potrzeby łamać ich na kilka części, co ułatwia poczęstunek.
Czekoladowe telegramy występują w różnych wariantach. Od tych wykonanych z ciemnej czekolady, po te, które mają mleczny smak albo słodki, lekko kremowy. Wybór naprawdę jest duży, wystarczy tylko znaleźć odpowiednie życzenia dostosowane do okoliczności.
Telegram z czekolady – liczy się jakość
Proponowane przez nas telegramy zostały wykonane z wysokiej jakości czekolady, w której znalazło się dużo proszku kakaowego oraz kakaowy tłuszcz (do tego oczywiście mleko, cukier i inne dodatki). Tak naprawdę są to dwie główne cechy jakiejkolwiek czekolady dobrej jakości, o których warto pamiętać przy wyborze prezentu. Im wyraźniejszy smak i bardziej kremowa konsystencja, tym lepsze doznania, na które oczywiście zasługuje każdy miłośnik słodyczy.
W typach mlecznych proszku kakaowego jest zazwyczaj od ok. 25 do 50 proc., w typach deserowych – od 50 do 70 proc., a w gorzkich – od ok. 70 do nawet 90 proc. Proszku kakaowego nie zawiera zaś czekolada biała, jednak najlepiej kupować te wyroby, które zostały sporządzone na bazie prawdziwego tłuszczu kakaowego.
Czego lepiej nie kupować na prezent? Wyrobów zawierających bardzo mało proszku kakaowego, dużo cukru i konserwantów, a pozbawionych tłuszczu kakaowego na rzecz tańszego zamiennika – utwardzonego tłuszczu roślinnego.