Ten błąd powoduje, że sernik pęka. Uważaj, zanim otworzysz piekarnik

Nie ma świąt bożego narodzenia bez sernika. Wiedeński, królewski czy nowojorski - każdy z nich powinien być puszysty i odpowiednio wilgotny. Niestety ten poważny błąd może spowodować, że domowy sernik zacznie pękać.

Dlaczego sernik pęka? Unikaj tych błędów
Dlaczego sernik pęka? Unikaj tych błędów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALEX@DONIN

11.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 17:09

Święta to czas radości, spotkań rodzinnych i smacznych potraw. Oprócz tradycyjnych dań, na wigilijnym stole pojawiają się też słodkie desery. Chociaż przygotowanie sernika, nie jest najtrudniejszym zadaniem w kuchni, to zdarza się, że po upieczeniu, ciasto pęka i opada. Jak tego uniknąć? Oto sposób, aby sernik był pyszny i puszysty.

Przede wszystkim ważne jest, aby zwrócić uwagę na jakość składników. Ser twarogowy powinien być zmielony przez maszynkę do mięsa lub przeciśnięty przez praskę minimum trzy razy. Świeże jajka, śmietana oraz naturalny ser twarogowy to jednak nie wszystko, co uratuje sernik przed pękaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego sernik pęka?

Najlepszym rozwiązaniem na uniknięcie nieestetycznych pęknięć na serniku jest pieczenie go w kąpieli wodnej. W ten sposób unikniesz zapadania się masy i zapewnisz ciastu równomierne i powolne pieczenie. Możesz umieścić formę z masą sernikową w większym naczyniu żaroodpornym lub na głębokiej blaszce, do której wlejesz wrzącą wodę. Ta metoda sprawi, że para wodna utrzyma odpowiednią wilgotność ciasta, chroniąc je przed wysuszeniem, przypaleniem i pękaniem. Jeśli nie masz odpowiednio dużego naczynia, można użyć mniejszej formy na sernik, a na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 

Jeżeli używasz tortownicy z odpinaną obręczą, przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zabezpiecz spód tortownicy folią aluminiową. W ten sposób zabezpieczysz ciasto przed wlaniem się wrzątku do masy ciasta.

Na to również zwróć uwagę podczas pieczenia sernika

Ważne jest również, aby sernik piec w odpowiedniej temperaturze. Nie zaleca się przekraczać 180°C, a w przypadku niektórych przepisów nawet i 150°C. Najlepiej ustawić piekarnik na tryb bez termoobiegu i umieścić blachę z ciastem na środkowym ruszcie. W przypadku sernika pieczonego w temperaturze nieprzekraczającej 180°C ustawić tryb "góra-dół". Pamiętaj też, aby nie otwierać piekarnika, gdy nie jest to konieczne - to również przyczyni się do uniknięcia pęknięć na powierzchni sernika.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)