Teraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy
Sezon na cytrusy już niebawem się skończy. A to oznacza, że w wielu dyskontach dostaniemy je teraz w promocji. Pomarańcze kupimy nawet za 2,95 zł za kilogram. Podpowiadamy, jak wykorzystać te owoce.
Pomarańcze w 90 proc. składają się z wody. Są pełne witaminy A i P, wapnia, magnezu, błonnika, a także węglowodanów. Jedzenie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, funkcjonowanie żołądka i jelit oraz wpływa na polepszenie wzroku. Jedna pomarańcza ma ok. 43 kcal. Owoce można jeść obrane, dodawać do sałatek, owsianek czy zrobić z nich muffiny.
Jak wybrać dobre pomarańcze?
Kupując pomarańcze uwagę należy zwrócić na ich wagę. Te soczyste są ciężkie oraz mają intensywny kolor. Jeśli chcemy dostać pomarańcze słodkie i bez pestek, należy wybierać tylko te z charakterystycznym "pępkiem".
Co zrobić ze skórką?
Skórkę pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów. Suszona jest świetną rozpałką do grilla, a świeża np. usuwa nieprzyjemny zapach z butów (wystarczy włożyć ją na noc do obuwia). Zewnętrzna strona skórki nadaje się do czyszczenia zlewu, a posypana solą sprawdzi się jako odświeżacz do lodówki.
Sok z pomarańczy
Szklanka świeżego soku z pomarańczy to około 113 kcal. Jest to zdecydowanie bomba witaminowa, która pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu. Oznacza to, że im więcej soku pijemy, tym młodziej wyglądamy. Pomarańczę najlepiej wyciskać samemu w domu.
Ocet do sprzątania
Ocet świetnie nadaje się do domowych porządków, ale mało kto potrafi wytrzymać jego zapach. Dodając do niego pomarańczę staje się on jednak dużo bardziej przyjemniejszy. Aby przygotować roztwór owoce należy umyć, wyparzyć, pozbawić białej skórki i przełożyć do słoika. Tak przygotowane zalewamy octem, zamykamy i odkładamy na tydzień. W tym czasie możemy 2-3 razy potrząsnąć zawartością. A po upływie tygodnia ocet przelewamy do butelki z atomizerem.