GotowaniePrzepisy"The New York Times" chwali polskie pierogi. Podaje przepis ze znanego warszawskiego lokalu

"The New York Times" chwali polskie pierogi. Podaje przepis ze znanego warszawskiego lokalu

Polskie pierogi zostały docenione przez znany amerykański magazyn, "The New York Times". W obszernym wpisie na Instagramie poświęconym uwielbianym przez wielu "ruskim" opisano, jak zrobić dobre pierogi i zdradzono, skąd wzięto przepis zaprezentowany na stronie magazynu.

Pierogi ruskie docenione przez New York Times
Pierogi ruskie docenione przez New York Times
Źródło zdjęć: © Getty Images

13.09.2020 11:24

O tym, że polskie pierogi ruskie znane są na całym świecie, nie trzeba nikogo przekonywać. Teraz docenił je także magazyn "The New York Times". W instagramowym wpisie poświęconym naszemu specjałowi zdradzono, skąd zaczerpnięto opublikowany na stronie przepis na doskonałe polskie pierogi. Co ciekawe, wcale nie pochodzi on z restauracji Magdy Gessler, a z warszawskiego baru mlecznego, w którym porcja ruskich kosztuje 10 zł.

Polskie pierogi docenione przez "The New York Times"

Pierogów ruskich chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Są niekwestionowanym symbolem polskiej kuchni i z pewnością każdy z nas je kiedyś jadł. Najlepsze przygotowują oczywiście mamy i babcie, ale według "The New York Timesa" pyszne są także te serwowane przez kultowy, warszawski lokal – Bar Mleczny "Prasowy".

"Pierogi od zawsze znajdują się w menu barów mlecznych, historycznych polskich restauracji, które kiedyś były socjalistycznymi stołówkami" – czytamy na profilu na Instagramie magazynu. "Ten przepis na pierogi ruskie nadziewane ziemniakami i serem pochodzi z Baru Prasowego, jednego z najsłynniejszych barów mlecznych w Warszawie. Tam pierogi wielkości pięści można zjeść nadziane grzybami, mięsem, szpinakiem i serem w dowolnej ilości i wielu kombinacjach" – informuje "The New York Times".

"Prasowy" to faktycznie iście kultowe miejsce dla warszawiaków. Powstał w 1956 roku, a na nowo, po remoncie, otworzył się w 2013. Oferta nieznacznie zmieniła się przez lata, jednak pierogi pozostają takie same. Dziś w ofercie znajduje się 10 rodzajów, w tym także te – ruskie smażone – proponowane przez "The New York Times". Danie w lokalu przy Marszałkowskiej można zjeść codziennie. Kosztuje 10,99 zł.

"Te pierogi można zrobić z pomocą kuchennych stempli (w Polsce do wycinania pierogów zazwyczaj używamy szklanki i prawdopodobnie o to chodziło autorowi – red). Dobrze byłoby do stworzenia receptury użyć oryginalnego, polskiego twarogu" – radzi "The New York Times".

"Zachowaj cierpliwość przy lepieniu pierwszych kilku pierogów. Uszczelnienie nadzienia w pierogu wymaga pewnej praktyki, ale jest to naprawdę przyjemne. Pierogi można zjeść zaraz po ugotowaniu lub usmażyć na maśle do chrupkości i podawać z lekkim polskim barszczem" – informuje amerykański magazyn.

Pod wpisem "The New York Timesa" pojawiło się mnóstwo komentarzy osób zachwyconych polskim specjałem. "Doskonałe danie, najlepsze są z polską, kwaśną śmietaną", "Przepyszne, ten przepis jest doskonały" – piszą internauci.

Komentarze (5)