To najzdrowsze warzywo na świecie. Wspiera wątrobę, obniża ciśnienie

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w życiu każdego człowieka. Dziś możemy przeczytać o pozytywnych i negatywnych właściwościach niemal każdego produktu. Jakie warzywo jest zatem najzdrowszym?

Jakie jest najzdrowsze warzywo?
Jakie jest najzdrowsze warzywo?
Źródło zdjęć: © East News | GARO/PHANIE

05.08.2024 11:40

Rukiew to jedna z najstarszych warzyw

Nie jest tajemnicą, że warzywa i owoce to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Powinny być one nieodłącznym elementem zdrowej diety, a dietetycy przypominają, że porcję warzyw lub owoców należy dodawać do niemal każdego posiłku.

Jednym z wyjątkowych warzyw, które powinno znaleźć się w diecie jest rukiew wodna. Amerykańscy naukowcy z Departamentu Zdrowia i Opieki społecznej uznali je za najzdrowsze na świecie. To jedno z najstarszych warzyw, które jest używane zarówno jako zioła lecznice, jak i pożywienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rukiew ma wiele witamin takich jak K, C, A i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Poza tym zawiera wiele minerałów: żelazo, wapń, magnez, potas czy fosfor, ale również antyoksydanty: glukozynolaty, luteinę, zeaksantynę i beta-karoten. Oprócz tego błonnik i proteiny.

Rukiew wodna - dlaczego warto ją jeść?

Błonnik zawarty w tym warzywie wspomaga trawienie i usprawnia pracę jelit. Związki zawarte w rukwi wodnej mają działanie przeciwzapalne. Poza tym potas, przeciwiutleniacze i magnez mogą obniżać ciśnienie krwi, a także wspierać układ sercowo-naczyniowy. To świetne warzywo nie tylko dla układu trawiennego, ale dla całego organizmu.

Z kolei witamina A jest kluczowa dla oczu, dzięki czemu możemy uniknąć problemów wzrokowych. Natomiast witamina K wspiera kości zapobiegając osteoporozie. Antyoksydanty i glukozynolaty odpowiadają za detoks organizmu, neutralizują szkodliwe substancje i wspierają wątrobę.

Jak można używać rukiew wodną? To warzywo może być doskonałym dodatkiem do kanapek, sosów obiadowych, a także świetnie sprawdzi się do koktajli i smoothies. Bogactwo witamin i minerałów powinno zachęcić nas do włączenia jej w codzienną dietę.

Komentarze (2)