FitnessTost na śniadanie i kolację. Pyszne przepisy na tosty

Tost na śniadanie i kolację. Pyszne przepisy na tosty

Tost na śniadanie i kolację. Pyszne przepisy na tosty
Źródło zdjęć: © Fotolia

20.11.2018 20:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tosty to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas śniadania, podwieczorka czy kolacji. Możliwości przyrządzania tostów jest wiele. Tosty na słono, na słodko, z mięsem, grzybami, owocami, a także z czekoladą znajdują się w czołówce posiłków w naszym jadłospisie. Poznaj 3 przepisy na szybkie i przepyszne tosty.

Tost - kilka podstawowych informacji

Tost to kromka pieczywa podpieczonego w tosterze, piekarniku lub podgrzanego na patelni. Pod nazwą tostu kryją się także sandwiche, które przygotowuje się z dwóch kromek chleba tostowego przełożonych serem żółtym, szynką i innymi dowolnie wybranymi składnikami.

Kaloryczność tosta oczywiście jest uzależniona od składników, które wybierze się do kompozycji potrawy. Jednak warto pamiętać, że samo pieczywo również ma znaczenie. Kromka chleba tostowego o wadze 30 g to 92 kcal.

Natomiast kromka chleba tostowego z mąką pełnoziarnistą dostarcza 57 kcal. Takie pieczywo zawiera mniej węglowodanów przy większej ilości błonnika. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem tostów, nie bój się kaloryczności. Po prostu wybieraj pełnoziarniste pieczywo.

Tost z serem i pieczarkami

Tost z serem i pieczarkami to jeden z podstawowych pomysłów na tosta, który sprawdzi się jako danie śniadaniowe lub przekąska. Aby przyrządzić tost z pieczarkami i serem, potrzebujesz trzech kromek pełnoziarnistego pieczywa, 100 g drobno posiekanych i podsmażonych na maśle pieczarek oraz 20 g startego sera. Aby obniżyć kaloryczność dania, możesz zdecydować się na ser mozarella.

Pieczarki ułóż na kanapkach, a następnie posyp je startym serem. Tosty przekrój na pół i piecz kilka minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Dla urozmaicenia smaku, tosty możesz polać sosem pomidorowym.

Tost z awokado i łososiem

Tosty z awokado i łososiem to idealna przekąska na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Do przyrządzenia tych tostów będą potrzebne: 2 małe awokado, sok z cytryny, ostra musztarda, chrzan, jogurt, 1 łyżka kaparów, gałązka koperku, 4 kromki chleba tostowego i 15 dag plastrów wędzonego łososia.

Najpierw obierz i pokrój awokado i skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Rozgnieć widelcem i dokładnie zmiksuj, następnie dodaj musztardę, chrzan, jogurt i kapary. Tak przygotowaną pastę dopraw solą i pieprzem. Koperek porwij na kawałeczki. Kromki chleba zapiecz na złoto w tosterze, posmaruj pastą z awokado, a na wierzchu rozłóż plastry z łososia. Skrop delikatnie całość sokiem z cytryny i posyp koperkiem.

Tost z serem Camembert

Tost z serem Camembert to propozycja idealna na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Do przygotowania tostów będą potrzebne 3 kromki chleba tostowego, 20 g masła, plasterki chudej szynki, plasterki jabłka, 150 g sera Camembert i odrobina świeżej, posiekanej pietruszki.

Przypiecz kromki w tosterze, a następnie posmaruj je masłem. Na tosty nałóż plastry szynki. Plasterki jabłka ułóż na ruszcie i podduś w mikrofalówce przez 2 minuty. Podduszone plasterki wyłóż na tosty i rozmieść na nich plasterki sera Camembert. Dopraw tosty pieprzem i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Na koniec posyp tosty pietruszką.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także