FitnessTost na śniadanie i kolację. Pyszne przepisy na tosty

Tost na śniadanie i kolację. Pyszne przepisy na tosty

Tost na śniadanie i kolację. Pyszne przepisy na tosty
Źródło zdjęć: © Fotolia
20.11.2018 20:24

Tosty to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas śniadania, podwieczorka czy kolacji. Możliwości przyrządzania tostów jest wiele. Tosty na słono, na słodko, z mięsem, grzybami, owocami, a także z czekoladą znajdują się w czołówce posiłków w naszym jadłospisie. Poznaj 3 przepisy na szybkie i przepyszne tosty.

Tost - kilka podstawowych informacji

Tost to kromka pieczywa podpieczonego w tosterze, piekarniku lub podgrzanego na patelni. Pod nazwą tostu kryją się także sandwiche, które przygotowuje się z dwóch kromek chleba tostowego przełożonych serem żółtym, szynką i innymi dowolnie wybranymi składnikami.

Kaloryczność tosta oczywiście jest uzależniona od składników, które wybierze się do kompozycji potrawy. Jednak warto pamiętać, że samo pieczywo również ma znaczenie. Kromka chleba tostowego o wadze 30 g to 92 kcal.

Natomiast kromka chleba tostowego z mąką pełnoziarnistą dostarcza 57 kcal. Takie pieczywo zawiera mniej węglowodanów przy większej ilości błonnika. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem tostów, nie bój się kaloryczności. Po prostu wybieraj pełnoziarniste pieczywo.

Tost z serem i pieczarkami

Tost z serem i pieczarkami to jeden z podstawowych pomysłów na tosta, który sprawdzi się jako danie śniadaniowe lub przekąska. Aby przyrządzić tost z pieczarkami i serem, potrzebujesz trzech kromek pełnoziarnistego pieczywa, 100 g drobno posiekanych i podsmażonych na maśle pieczarek oraz 20 g startego sera. Aby obniżyć kaloryczność dania, możesz zdecydować się na ser mozarella.

Pieczarki ułóż na kanapkach, a następnie posyp je startym serem. Tosty przekrój na pół i piecz kilka minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Dla urozmaicenia smaku, tosty możesz polać sosem pomidorowym.

Tost z awokado i łososiem

Tosty z awokado i łososiem to idealna przekąska na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Do przyrządzenia tych tostów będą potrzebne: 2 małe awokado, sok z cytryny, ostra musztarda, chrzan, jogurt, 1 łyżka kaparów, gałązka koperku, 4 kromki chleba tostowego i 15 dag plastrów wędzonego łososia.

Najpierw obierz i pokrój awokado i skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Rozgnieć widelcem i dokładnie zmiksuj, następnie dodaj musztardę, chrzan, jogurt i kapary. Tak przygotowaną pastę dopraw solą i pieprzem. Koperek porwij na kawałeczki. Kromki chleba zapiecz na złoto w tosterze, posmaruj pastą z awokado, a na wierzchu rozłóż plastry z łososia. Skrop delikatnie całość sokiem z cytryny i posyp koperkiem.

Tost z serem Camembert

Tost z serem Camembert to propozycja idealna na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Do przygotowania tostów będą potrzebne 3 kromki chleba tostowego, 20 g masła, plasterki chudej szynki, plasterki jabłka, 150 g sera Camembert i odrobina świeżej, posiekanej pietruszki.

Przypiecz kromki w tosterze, a następnie posmaruj je masłem. Na tosty nałóż plastry szynki. Plasterki jabłka ułóż na ruszcie i podduś w mikrofalówce przez 2 minuty. Podduszone plasterki wyłóż na tosty i rozmieść na nich plasterki sera Camembert. Dopraw tosty pieprzem i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Na koniec posyp tosty pietruszką.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także