"Trochę karygodne". Tak Michel Moran mówi o kulinarnych błędach Polaków

"Trochę karygodne". Tak Michel Moran mówi o kulinarnych błędach Polaków

Tak Michel Moran mówi o kulinarnych błędach Polaków
Tak Michel Moran mówi o kulinarnych błędach Polaków
Źródło zdjęć: © AKPA
23.11.2022 17:58, aktualizacja: 23.11.2022 19:26

Michel Moran, czyli jeden z jurorów popularnego "MasterChefa", w ostatniej rozmowie podzielił się refleksjami na temat kulinarnych błędów Polaków. Co sądzi o polskiej kuchni? Czy Polacy faktycznie popełniają podczas gotowania tak wiele błędów? Moran zdradził także, jakie jest jego ulubione polskie danie.

Michel Moran mieszka w Polsce już od ponad 20 lat i to właśnie tu dzieli się kulinarnymi przepisami oraz trikami, które od czasu do czasu pokazuje także na planie programu "MasterChef". W 2004 roku otworzył swój własny biznes, czyli restaurację Bistro de Paris w budynku warszawskiej Opery Narodowej, która została zamknięta w trakcie pandemii COVID-19.

Michel Moran o kulinarnych błędach Polaków

Michel Moran jest także autorem książki "Moje smaki", a od kilku lat z powodzeniem rozwija karierę telewizyjną. Wszystko, co robi, dotyczy oczywiście kulinariów, dlatego też w ostatniej rozmowie podzielił się swoją refleksją na temat kulinarnych błędów Polaków. Czy według niego Polacy często popełniają je w kuchni?

- Coraz mniej błędów w gotowaniu. Jedyne, co może być trochę karygodne, to czasami rozgotowują za bardzo, czy warzywa, czy makaron, czy mięso, czy ryby. Powinno być to traktowane bardziej delikatnie, mniej rozgotowane, bardziej na chrupiąco, ale poza tym coraz mniej błędów. Ja popełniam więcej błędów, mówiąc po polsku, niż Polacy, gotując - powiedział w wywiadzie dla cozatydzien.tvn.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michel Moran o ulubionym polskim daniu

Bez jakich dań Michel Moran nie może żyć w okresie zimowym? Jak się okazuje, takich istnieje naprawdę wiele - a już w szczególności tych, które pochodzą z kuchni polskiej!

- Okresu zimowego nie wyobrażam sobie bez pysznej zupy. Kocham zrazy, różne rodzaje kasz, dlatego, że po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, dla mnie to już jest normalne, to nie jest żaden eksperyment, ja kocham te dania. Wiadomo, że latem bigos to trochę trudno, ale zimą kocham - zdradził także Moran w rozmowie z portalem.

Zapytany o to, jakie danie ceni sobie najbardziej, odpowiedział niemniej zaskakująco.

- Bigos, który gotuje żona - podsumował juror "MasterChefa".

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także