Truskawki - kalorie i wartości odżywcze. Przepisy z truskawkami
18.11.2018 11:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Truskawki to przepyszne owoce, którymi gdy są świeże, cieszyć można się jedynie wczesnym latem. To bomby witaminowe o niskiej kaloryczności. Świetnie smakują w deserach i daniach wytrawnych jako przełamanie smaku.
Truskawki – wartości odżywcze
Truskawka to letni smakołyk pełen minerałów i witamin. Biorąc pod uwagę owoce, znajduje się na szczycie zestawienia produktów spożywczych o najwyższej gęstości odżywczej według skali ANDI. Spożycie około dziesięciu sztuk truskawek pozwoli na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminy i sole mineralne.
Jeśli chodzi o witaminy, to truskawki bogate są przede wszystkim w witaminę C. Dostarczają jej do organizmu więcej niż pomarańcze i cytryny. Poza tym wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i kwas foliowy). Spożycie truskawek zapewni również zapotrzebowanie organizmu na potas i błonnik oraz wiele innych znaczących makro- i mikroelementów.
Truskawki – kalorie
Owoce to bardzo ważny element codziennej diety. Dostarczają dużo witamin i minerałów, a także energii. Większość wykazuje się jednak wysoką kalorycznością. Jednak nie truskawki.
Kaloryczność truskawek to 28 kcal na 100 g produktu. Porównując z innymi owocami, okaże się, że to aż 67 kcal mniej niż w przypadku takiej samej ilości banana i 32 kcal niż biorąc pod lupę 100 g mango. Osoby stosujące dietę odchudzającą powinny mieć na uwadze również to, że truskawki dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają trawienie, przyspieszają przemianę materii i poprawiają funkcjonowanie nerek. Dzięki temu organizm sprawniej się oczyszcza.
Fit przepisy z truskawkami
Aby wartości odżywcze i niska kaloryczność truskawek miały znaczenie w jadłospisie, owoce te najlepiej jeść solo albo w towarzystwie innych zdrowych produktów.
• Fit sałatka z truskawkami i rukolą
Składniki:
- 250 g rukoli,
- 100 g truskawek,
- 50 g sera feta,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny.
Sposób wykonania: rukolę umyć i osuszyć, truskawki oraz ser pokroić na małe kawałki, wszystko umieścić w głębokiej miseczce. Ocet balsamiczny i oliwę z oliwę rozrobić w proporcjach 1:5, czyli 1 łyżka octu i 5 łyżek oliwy. Wymieszać i polać sałatkę.
•* Koktajl z truskawek* i nasion chia
Składniki:
- kilkanaście sztuk truskawek,
- 1 łyżka stołowa nasion chia,
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania: Truskawki pokroić drobniej, dodać mleczko kokosowe i miód, a następnie wszystko zblendować. Po uzyskaniu musu dodać nasiona chia. Koktajl z truskawek można przechowywać kilka godzin w lodówce.
• Deser z truskawek i serka wiejskiego
Składniki:
- 100 g naturalnego serka wiejskiego,
- kilka sztuk truskawek,
- 1 łyżka stołowa kakao,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 1 łyżka stołowa pestek dyni.
Sposób przygotowania: Serek wiejski i miód należy zmiksować i podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Truskawki zmiksować na mus. Deser podawać w szklanych pucharkach, nakładając masę z kakao, potem mus truskawkowy i jasną masę z sera wiejskiego. Wierzch należy posypać pestkami dyni.