Truskawki - kalorie i wartości odżywcze. Przepisy z truskawkami
Truskawki to przepyszne owoce, którymi gdy są świeże, cieszyć można się jedynie wczesnym latem. To bomby witaminowe o niskiej kaloryczności. Świetnie smakują w deserach i daniach wytrawnych jako przełamanie smaku.
18.11.2018 11:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Truskawki – wartości odżywcze
Truskawka to letni smakołyk pełen minerałów i witamin. Biorąc pod uwagę owoce, znajduje się na szczycie zestawienia produktów spożywczych o najwyższej gęstości odżywczej według skali ANDI. Spożycie około dziesięciu sztuk truskawek pozwoli na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminy i sole mineralne.
Jeśli chodzi o witaminy, to truskawki bogate są przede wszystkim w witaminę C. Dostarczają jej do organizmu więcej niż pomarańcze i cytryny. Poza tym wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i kwas foliowy). Spożycie truskawek zapewni również zapotrzebowanie organizmu na potas i błonnik oraz wiele innych znaczących makro- i mikroelementów.
Truskawki – kalorie
Owoce to bardzo ważny element codziennej diety. Dostarczają dużo witamin i minerałów, a także energii. Większość wykazuje się jednak wysoką kalorycznością. Jednak nie truskawki.
Kaloryczność truskawek to 28 kcal na 100 g produktu. Porównując z innymi owocami, okaże się, że to aż 67 kcal mniej niż w przypadku takiej samej ilości banana i 32 kcal niż biorąc pod lupę 100 g mango. Osoby stosujące dietę odchudzającą powinny mieć na uwadze również to, że truskawki dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają trawienie, przyspieszają przemianę materii i poprawiają funkcjonowanie nerek. Dzięki temu organizm sprawniej się oczyszcza.
Fit przepisy z truskawkami
Aby wartości odżywcze i niska kaloryczność truskawek miały znaczenie w jadłospisie, owoce te najlepiej jeść solo albo w towarzystwie innych zdrowych produktów.
• Fit sałatka z truskawkami i rukolą
Składniki:
- 250 g rukoli,
- 100 g truskawek,
- 50 g sera feta,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny.
Sposób wykonania: rukolę umyć i osuszyć, truskawki oraz ser pokroić na małe kawałki, wszystko umieścić w głębokiej miseczce. Ocet balsamiczny i oliwę z oliwę rozrobić w proporcjach 1:5, czyli 1 łyżka octu i 5 łyżek oliwy. Wymieszać i polać sałatkę.
•* Koktajl z truskawek* i nasion chia
Składniki:
- kilkanaście sztuk truskawek,
- 1 łyżka stołowa nasion chia,
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania: Truskawki pokroić drobniej, dodać mleczko kokosowe i miód, a następnie wszystko zblendować. Po uzyskaniu musu dodać nasiona chia. Koktajl z truskawek można przechowywać kilka godzin w lodówce.
• Deser z truskawek i serka wiejskiego
Składniki:
- 100 g naturalnego serka wiejskiego,
- kilka sztuk truskawek,
- 1 łyżka stołowa kakao,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 1 łyżka stołowa pestek dyni.
Sposób przygotowania: Serek wiejski i miód należy zmiksować i podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Truskawki zmiksować na mus. Deser podawać w szklanych pucharkach, nakładając masę z kakao, potem mus truskawkowy i jasną masę z sera wiejskiego. Wierzch należy posypać pestkami dyni.