Trzymaj folię spożywczą w zamrażalniku. Genialny trik, który ułatwi życie

Trzymaj folię spożywczą w zamrażalniku. Genialny trik, który ułatwi życie

Trzymaj folię spożywczą w zamrażalniku
Trzymaj folię spożywczą w zamrażalniku
Źródło zdjęć: © Getty Images
07.11.2022 19:10, aktualizacja: 07.11.2022 20:05

Folia spożywcza znajduje się w większości polskich kuchni. Przydatna do przechowywania żywności czy owijania jej i mrożenia, potrafi przysporzyć nam niemałą ilość nerwów. Sklei się lub rozerwie, albo nie rozciągnie tak, jak chcemy. Jak tego uniknąć? Istnieje pewien sprytny trik.

Folia spożywcza jest niezbędnikiem wielu pań i panów domu. Znaczna część nie wyobraża sobie bez niej życia, w szczególności przechowywania żywności, bo to właśnie ona "chroni" ją w lodówce czy zamrażarce. Czasem przysporzy nam drobnych problemów i utrapień, takich jak zerwanie w kilku miejscach, ale... istnieje na to sprytny sposób.

Trzymaj folię spożywczą w zamrażalniku

Wszelkim problemom z rozrywaniem się czy klejeniem folii spożywczej zapobiegnie trzymanie jej w zamrażarce! Tak, wydaje się to być dosyć dziwnym sposobem, bo przecież od zawsze trzymamy ją w kuchennych szafkach. Jak się jednak okazuje, temperatura pokojowa sprawia, że folia "buntuje" się jeszcze bardziej niż powinna.

Trzymanie jej w zamrażalniku zapobiegnie wszystkim nieprzyjemnościom. Dzięki chłodnej temperaturze folia stanie się bardziej sztywna, lecz zachowa swoje właściwości na tyle, aby być użyteczna. Co więcej, wystarczy, że spędzi tam kilka minut.

Folia spożywcza do podgrzewania

Foli spożywczej może używać jednak nie tylko do mrożenia, bo nadaje się zarówno do zamrażarki, jak i mikrofalówki czy nawet piekarnika. Oczywiście, trzeba uważać i bacznie obserwować, czy z folią się wtedy nic nie dzieje. Według zapewnień producentów, folia spożywcza może wytrzymać temperatury nawet do 175 st. C. Ale pamiętajcie, nie więcej!

W przeciwieństwie do folii spożywczej, do mikrofalówki i piekarnika nie należy wkładać folii aluminiowej. Folia aluminiowa uwalnia wówczas cząstki glinu (czyli aluminium), które najpierw są absorbowane przez żywność, a następnie wchłaniane przez organizm.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także