Trzymasz pomidory w lodówce? Natychmiast przestań
Jak przechowywać pomidory, by dłużej nadawały się do spożycia? Większość z nas od razu po powrocie ze sklepu lub bazarku, chowa je do lodówki. Okazuje się, że to właśnie przez to szybko tracą swój wyjątkowy smak.
25.08.2023 | aktual.: 25.08.2023 21:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie jest tajemnicą, że odpowiednie przechowywanie produktów, może pomóc w przedłużeniu ich świeżości. Tak też jest w przypadku pomidorów. Niestety wiele osób nieświadomie popełnia najczęstszy błąd. Co w takim razie zrobić, by poleżały w naszej kuchni trochę dłużej niż zwykle? Jest na to sprytny sposób.
Takich pomidorów nie wkładaj do lodówki
Zazwyczaj, gdy kupimy pomidory, od razu umieszczamy je w lodówce. Ekspert ds. odpadów spożywczych Phillip Quantrell zdradził brytyjskiemu "Daily Express", że właśnie w ten sposób można przyśpieszyć ich zepsucie.
Okazuje się, że w tym przypadku ważny jest stopień dojrzałości pomidorów. Jeśli są twarde i nie wydzielają charakterystycznego zapachu, nie nadają się do przechowywania w lodówce. Warunki panujące w środku zablokują zachodzące w nich procesy, dzięki którym zyskują niepowtarzalny smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W takiej sytuacji należy nieco odczekać. Wystarczy położyć je na kuchennym blacie lub stole, by nieco zmiękły. "Pomidory mogą przetrwać poza lodówką do siedmiu dni, pod warunkiem że są przechowywane w temperaturze pokojowej i z dala od bezpośredniego światła słonecznego" - powiedział ekspert.
Gdy już dojrzeją, bez obaw można jednak je umieścić w naszej lodówce.
Jak przechowywać pomidory, by dłużej były świeże?
Niezależnie od tego, czy przechowujesz pomidory w lodówce, czy też nie, warto wiedzieć, co można jeszcze zrobić, by zachować ich świeżość na dłużej. Okazuje się, że w tym przypadku bardzo przydatna może okazać się łodyga.
Zazwyczaj po zakupie pomidorów szybko trafia do kosza, jednak nie każdy wie, że to właśnie dzięki niej nie tracą wilgoci, która jest im niezbędna do uzyskania właściwego smaku.
W tym przypadku należy przechowywać pomidory z łodygą skierowaną ku dołowi. Ten prosty trik sprawi, że będą one znacznie dłużej nadawały się do spożycia, a także nie stracą tak szybko swoich właściwości.
Znasz kobietę, której działania i zaangażowanie podziwiasz? Koniecznie zgłoś ją w naszym plebiscycie #Wszechmocne
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl