Twoja dieta a grupa krwi
O tym, co ci szkodzi lub pomaga zadecydowali twoi przodkowie. Cała tajemnica tkwi w grupie krwi. Zależy od niej prawie wszystko: zdrowie, uroda, sylwetka, samopoczucie, a nawet długość życia.
17.03.2006 | aktual.: 29.05.2010 15:03
O tym, co ci szkodzi lub pomaga zadecydowali twoi przodkowie. Cała tajemnica tkwi w grupie krwi. Zależy od niej prawie wszystko: zdrowie, uroda, sylwetka, samopoczucie, a nawet długość życia.
Autorzy książki "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney, uważają, że poszczególne grupy krwi wykształcały się wraz z kolejnymi etapami rozwoju ludzkości, zaś historia ich powstawania zawiera ślady walki o przetrwanie, echa obrony przed bakteriami i wirusami, sposoby przystosowania się do niesprzyjających warunków klimatycznych, a także nowych rodzajów żywności. Pamięć genetyczna zakodowana w grupach krwi powoduje, że nasz organizm funkcjonuje tak, jak organizmy przodków.
Dostosowując swój styl życia do tego, co odziedziczyliśmy w genach możemy pomóc naszemu zdrowiu, Szczególne znaczenie ma sposób odżywiania się. To, co dla posiadaczy danej grupy krwi jest dobroczynne, dla właścicieli innej może być szkodliwe. Zdaniem autorów książki rozwiązaniem tej zagadki są substancje zwane lektynami, które znajdują się niemal w każdym pożywieniu. Niektóre lektyny, wchodząc w reakcje z krwią określonej grupy wywierają niekorzystny wpływ na komórki organizmu. Chodzi więc o to, aby tak komponować swoją codzienną dietę, by zawarte w niej lektyny dobrze współpracowały z naszą grupą krwi. GRUPA KRWI "O" - MYŚLIWY
Grupa krwi "O" prawdopodobnie wykształciła się najwcześniej, około 50 tysięcy lat temu. Posiadał ją zapewne nasz praprzodek Neandertalczyk, łowca i myśliwy. Uganiał się po bezkresnych słabo zarośniętych przestrzeniach za stadami dzikich zwierząt. Ich mięso było jego głównym pożywieniem.
Dieta
Bogata w tłuszcze i proteiny zwierzęce. Jedz drób, od czasu do czasu czerwone mięso, wątróbkę, ryby, owoce morza. A także: kapustę włoską, szpinak, brokuły, wodorosty, owoce. Unikaj: pszenicy, kukurydzy, fasoli, soczewicy, brukselki, kalafiora, gorczycy, Ograniczaj spożycie: ziaren i roślin strączkowych.
Aktywność fizyczna
Potrzeba ci dużo ruchu, sportów nie pozbawionych dreszczyku emocji, elementów rywalizacji. Intensywny wysiłek fizyczny pomoże ci zachować odpowiedni poziom metabolizmu, redukuje stres, wpływa na dobre samopoczucie.Pozbawiona ruchu, łatwo wpadasz w przygnębienie, odczuwasz wieczne zmęczenie, brak energii, tyjesz.
Zagrożenia
Ponieważ grupa "O" wykształciła się pierwsza, układ odpornościowy jej posiadaczy nia zawsze potrafi sobie dobrze radzić z wirusami i bakteriami, które pojawiły się stosunkowo niedawno, wywołując grypę, gruźlicę, ospę wietrzną. Osoby z tą grupą krwi, jako istoty mięsożerne, są bardziej narażone na chorobę wrzodową, a także podatne na różne alergie. Dostarczaj organizmowi odpowiednich ilości witaminy K, witamin z grupy B, wapnia oraz jodu. GRUPA KRWI "A" - ROLNIK
Grupa krwi A pojawiła się na Bliskim wschodzie, gdzieś między 25, a 10 tysiącami lat przed Chrystusem. Tam powstały pierwsze osady rolnicze. Ludzie zaczęli uprawiać ziemię i odżywiać się zbożami, warzywami, owocami. Jedli mniej mięsa.
Dieta
Uboga w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Unikaj czerwonego mięsa, baraniny, dziczyzny, serów, pszenicy, fasoli, orzechów. Ograniczaj spożycie produktów mlecznych. Natomiast nie żałuj sobie owoców morza, ryb, warzyw, soi, ziaren. Bardzo wskazana byłaby dla ciebie dieta wegetariańska lub jarska.
Aktywność fizyczna
Spokojne dyscypliny sportu, nie wymagające frywolnego wysiłku i rywalizacji. Pływaj, tańcz, uprawiaj jogę. Pamiętaj o codziennych spacerach. Zapomnij o kulturystyce czy biegach na czas, ponieważ nazbyt intensywny ruch może prowadzić do głębokiego znużenia, które czasami przeradza się w depresję.
Zagrożenia
Grupa A sprzyja rozwojowi miażdżycy, nadciśnienia i choroby wieńcowej. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta. Osoby z ta grupą krwi maja też obniżoną odporność na stres, a ich słaby układ immunologiczny może być przyczyną wielu trapiących je schorzeń. Witamina E, C, beta-karoten, jako naturalne przeciwutleniacze, zmniejszają podwyższone u osób z tą grupą krwi, ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych. Dbaj też o uzupełnianie poziomu żelaza w twoim organizmie. GRUPA KRWI "B" - KOCZOWNIK
Grupa krwi B wykształciła się 10 tysięcy lat temu, na terenie obecnego Tybetu, Pakistanu, Indii. Przeniosła się do Mongolii, Chin, na Syberię, docierając do Ameryk.Tamci praprzodkowie wiedli koczowniczy tryb życia, pędzili przed sobą stada udomowionych zwierząt. Żywili się mięsem i produktami mlecznymi.
Dieta
Bardzo różnorodna, obfitująca zarówno w produkty mleczne jak i różne gatunki mięsa. Przekonaj się do baraniny, jedz dziczyznę, mięso królika, podroby, jaja. Poza tym: kefir, jogurt, płatki owsiane, ryż, proso w różnych postaciach, wszelkie zieleniny. Unikaj kukurydzy, soczewicy, orzeszków ziemnych, sezamu, skorupiaków, wieprzowiny. Ograniczaj spożycie drobiu i olejów, z wyjątkiem oliwy z oliwek.
Aktywność fizyczna
Sprzyja ci umiarkowany wysiłek, turystyka piesza i wodna, ćwiczenia relaksacyjne. Możesz uprawiać jogging, jeździć na rowerze i grać w tenisa. Nie służy ci rywalizacja, więc jej unikaj. Twoje zdolności adaptacyjne wykorzystaj nie tylko w czasie pieszych wędrówek, odkrywaj nowe lądy. Ćwicz jogę lub tai chi.
Zagrożenia
Posiadacze tej grupy krwi mają silny układ odpornościowy, rzadziej niż inni zapadają na choroby serca i nowotwory. A jeśli nawet zachorują - to potrafią to zwalczyć. Mają problemy z podatnością na choroby układu nerwowego jak np. stwardnienie rozsiane. Licz się z tym, że możesz cierpieć na niedobór magnezu, co osłabia twoją pamięć i zdolność koncentracji. Pamiętaj, że bogatym źródłem magnezu są zboża, rośliny strączkowe, zielone warzywa. GRUPA KRWI "AB" - CZŁOWIEK WSPÓŁCZESNY
Pojawiła się stosunkowo niedawno, bo około 2,5 tysiąca lat temu. Jest efektem mieszanki etnicznej, dokonującej się podczas wędrówki ludów. Do tej pory jest to najrzadsza grupa krwi. Tworzy się u dzieci osób z grupami A i B, w których spotykają się cechy jednego i drugiego przodka.
Dieta
Uwzględnij w jadłospisie baraninę, drób, owoce morza, produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, ryż, owies, proso, soję, zieleninę, brokuły, kalafior, wodorosty morskie. Unikaj bekonu, cielęciny, węgorzy, serów pleśniowych, fasoli, pestek słonecznika, awokado i papryki oraz czerwonego mięsa i masła.
Aktywność fizyczna
Najbardziej polecane są ćwiczenia relaksacyjne. Możesz do woli uprawiać aerobik i pływać, bo dobrze czujesz się w wodzie. Jesteś mało odporna na stres, więc szukaj ukojenia w ćwiczeniach tai chi lub jogi. Spacery brzegiem morza, wędrówki po lasach i łąkach zawsze dobrze ci zrobią.
Zagrożenia
Licz się ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej i nadciśnienia. Osoby posiadające grupę krwi AB są podatne na wszelkie infekcje i mało odporne na stres. Twojemu organizmowi potrzebne są naturalne przeciwutleniacze: witamina C i selesen. Maja one działanie przeciwnowotworowe, chronią przed miażdżycą, a witamina C dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.
Oprac: ks