Jajecznica "po francusku". Już nigdy nie usmażysz inaczej
Jajecznica w stylu francuskim to propozycja dla tych, którzy cenią delikatność i wyjątkowy smak. Sprawdź, jak przygotować tę kremową wersję popularnego śniadania.
Jajecznica po francusku to danie, które zachwyca swoją kremową i aksamitną strukturą. Efekt ten uzyskuje się dzięki powolnemu smażeniu jajek na niewielkim ogniu oraz użyciu sporej ilości masła. Najczęściej podaje się ją na chrupiących grzankach lub bagietce, a całość można wzbogacić ulubionymi dodatkami - np. świeżymi warzywami, ułożonymi obok na talerzu. Wersja ta przypomina bardziej kremowy sos niż tradycyjną, dobrze ściętą jajecznicę znaną z polskich stołów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje
Jak zrobić jajecznicę "po francusku"?
Do przygotowania francuskiej jajecznicy potrzebujesz:
- trzy lub cztery jajka,
- dwie łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Możesz także dodać podsmażoną cebulkę lub świeży szczypiorek. Na początek oddziel białka od żółtek i ubij białka na puszystą pianę. Następnie rozpuść 1,5 łyżki masła na małej patelni, dodaj białka i smaż, mieszając, aż lekko się zetną.
Po chwili do białek dolej roztrzepane żółtka i delikatnie mieszaj, aż jajka lekko się zetną. Po zdjęciu patelni z ognia wmieszaj pozostałe masło i dopraw całość solą oraz pieprzem. Tak przygotowana jajecznica zachwyca kremową konsystencją i delikatnym smakiem.
Osoby na diecie lub preferujące lekkostrawne posiłki mogą zastąpić masło trzema łyżkami wody. Jednak dla pełni smaku warto pozostać przy tradycyjnej wersji z masłem.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera budowę i regenerację mięśni. Zawierają także witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jajkach obecne są też ważne minerały takie jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez. Składniki te wspierają układ nerwowy, odpornościowy i kostny, a także pomagają utrzymać równowagę metaboliczną.
To też uniwersalny produkt spożywczy. Można je przygotować na wiele sposobów, co sprawia, że łatwo włączyć je do codziennej diety.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.