Usuniesz w mig z piersi kurczaka. O tym triku mało kto wie

Usuniesz w mig z piersi kurczaka. O tym triku mało kto wie

Jak usunąć ścięgna z piersi z kurczaka?
Jak usunąć ścięgna z piersi z kurczaka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
14.03.2023 13:37, aktualizacja: 14.03.2023 14:39

Polędwiczki z kurczaka, pierś z kurczaka, kurczak w sosie, kurczak pieczony. Sposobów na, tak lubiany przez Polaków, drób jest wiele. Mogłoby się zdawać, że to możliwie najprostsze mięso do przyrządzenia. To prawda, o ile wiemy, jak je szybko przygotować.

Ścięgna, których jest naprawdę wiele w mięsie drobiowym, sprawiają, że własnoręczna obróbka kurczaka zniechęca wiele osób. Ba, zdarza się, że wręcz obrzydza. Niestety, usuwanie ścięgien z kurczaka jest konieczne, jeśli chce się go smacznie przyrządzić. Ten etap gotowania potrafi być problematyczny nawet dla najbardziej doświadczonych kucharzy.

Prosty sposób na usunięcie ścięgien z kurczaka — zajmie to mniej niż minutę

Panierowane piersi, kurczak w sosie, kurczak z makaronem, nuggetsy — to najpopularniejsze dania z użyciem kurczaka, ale liczbę sposobów na jego przyrządzenie można liczyć w setkach. Aby jedzenie drobiu było czystą przyjemnością, należy dokładnie oczyścić mięso ze ścięgien. Jak to zrobić w prosty i szybki sposób?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby pozbyć się ścięgien z kurczaka, których szczególnie dużo jest w polędwiczkach, potrzebujemy dużego widelca. Mięso z kurczaka, a dokładniej część ze ścięgnami, trzeba umieścić pomiędzy ząbkami widelca. Wolną ręką należy złapać mięso, natomiast rękę z widelcem i wbitym na niego mięsem, należy energicznie przeciągnąć w drugą stronę. W ten sposób mięso w całości odseparuje się od ścięgna, dzięki czemu uzyskamy czystą, obrobioną polędwiczkę, gotową do dalszego przygotowania.

Pierś z kurczaka — jak usunąć ścięgna?

Sposób z widelcem nada się doskonale do polędwiczek. Z piersią z kurczaka może być większy problem — chyba że zostanie ona od razu pocięta na mniejsze kawałki. Mimo to, w przypadku piersi z kurczaka najłatwiej jest posłużyć się małym, ale ostrym nożem, którym w kilka chwil można wyciąć ścięgna czy zrosty.

Przed wycinaniem ścięgien z piersi z kurczaka dobrze jest nieco rozbić ją tłuczkiem — znacznie ułatwi to ich usuwanie i przy okazji sprawi, że mięsa będzie więcej. To bardzo dobra praktyka, którą warto jest stosować zwłaszcza przed przygotowaniem nuggetsów czy znanej i lubianej panierowanej piersi, znanej także jako "schabowy" z kurczaka.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta