Uważaj na chia. GIS ostrzega, że mogą ci zaszkodzić
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat, w którym prosi o niekupowanie części produktów z nasionami szałwii hiszpańskiej. Mowa tu o jogurtach i deserach, których producentom kazano wstrzymać sprzedaż. Nasiona potocznie nazywane chia w dużych ilościach oznaczają bowiem spore kłopoty.
20.07.2017 | aktual.: 20.07.2017 16:29
Zła wiadomość dla fanów chia – jak czytamy na stronie GIS, są toksyczne, jeśli ich ilość nie stanowi więcej niż 10 proc. "wyrobów piekarskich, śniadaniowych, przetworów zbożowych, mieszanek owoców, orzechów i nasion" oraz "opakowań jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.". Krótko mówiąc, musimy pożegnać się z jogurtami i deserami, które je zawierają, a których nie zaakceptowała Unia Europejska.
Nasiona chia od lat robią u nas furorę - reklamuje się jako te, dzięki którym odzyskamy radość życia i zaczniemy przypominać herosów. Mają 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś i są bardziej "zamagnezowane" niż brokuły. Smakują też lepiej, do tego jeszcze ułatwiajają zasypianie. Ale jak widać, reklama to tylko jedna strona medalu.
Komunikat GIS w całości przeczytacie tutaj.