ycipk-402ddl

Węglowodany nie tuczą

Wiele diet polega głównie na wykluczeniu z jadłospisu węglowodanów i spożywaniu samego białka, czy warzyw lub owoców. Tymczasem naukowcy przekonują, że węglowodany są bardzo przydatne w diecie. Nie tylko nie tuczą, ale wręcz mogą przyczynić się do utraty wagi. Oczywiście nie wszystkie, ważne jest, żeby wybierać te złożone.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Węglowodany nie tuczą
(sxc.hu)
ycipk-402ddl

Wiele diet polega głównie na wykluczeniu z jadłospisu węglowodanów i spożywaniu samego białka, czy warzyw lub owoców. Tymczasem naukowcy przekonują, że węglowodany są bardzo przydatne w diecie. Nie tylko nie tuczą, ale wręcz mogą przyczynić się do utraty wagi. Oczywiście nie wszystkie, ważne jest, żeby wybierać te złożone.

Chleb, bułeczki, makarony, ziemniaki - te produkty podczas diety są surowo zabronione. Za to hitem są proteinowe sposoby na odchudzanie, oparte na samym niemal mięsie i nabiale. Dlatego większości z nas tak trudno na nich wytrwać, a kiedy wracamy do poprzedniego jadłospisu, fundujemy sobie efekt jo-jo.

- Modne diety białkowe i tłuszczowe, w których całkowicie rezygnujemy z węglowodanów, pozwalają schudnąć, ale często kosztem zdrowia. Nadmiernie obciążają one wątrobę i nerki - mówi Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk.

ycipk-402ddl

W książce "The Carb Lover's Diet" ("Dieta dla miłośników węglowodanów") specjaliści przekonują, że węglowodany pomogą zrzucić zbędne kilogramy. Jest już ona bestsellerem w Stanach Zjednoczonych.

* Nie wszystkie chwyty dozwolone*

Powrót do łask węglowodanów nie oznacza jeszcze, że można objadać się białym makaronem, pizzą, słodkimi bułeczkami i jeszcze chudnąć. Nic z tych rzeczy. Autorzy wspomnianej książki mówią raczej o postawieniu na tzw. "skrobię oporną", która nie rozkłada się do postaci glukozy i nie jest wchłaniana w jelicie cienkim, tylko przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji. A przy tym wypełnia przewód pokarmowy, więc nie czujemy się głodni.

POLECAMY: * Darmowa diagnoza dietetyczna*

ycipk-402ddl

Działa więc podobnie jak błonnik. Efektem jest mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej. Skrobi opornej szukać należy w bananach, płatkach owsianych, brązowym ryżu i ziemniakach. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Colorado Centre for Human Nutrition w Denver. Przebadali oni 4451 osób. Okazało się, że najszczuplejsze osoby spożywały duże ilości węglowodanów w postaci pełnych ziaren, owoców i warzyw. To, co powoduje tycie, to przyjmowanie większej ilości energii, niż organizm jest w stanie spalić, a nie same węglowodany.

 W stwierdzeniu, że węglowodany tuczą, jest tylko część prawdy. Dzieje się tak, jeśli spożywamy cukry proste, bądź produkty z pełnego przemiału: białą mąkę, biały ryż, czy drobne kasze. Węglowodany w nich zawarte szybko wchłaniają się do krwi i zamieniają w tkankę tłuszczową, gwałtowniej też spada poziom cukru we krwi i wtedy czujemy się głodni. Inaczej jest w przypadku węglowodanów zawartych w razowej mące, brązowym ryżu, kaszy gryczanej, pęczaku, czy roślinach strączkowych, surowych warzywach i owocach.

Produkty te dzięki zawartości błonnika są sycące, a więc rzadziej i mniej jemy. Dodatkowo obecność błonnika przyspiesza ruchy robaczkowe jelit, nie powodując zalegania w nich zawartości. Kolejnym ich atutem jest bogactwo witamin i mikroelementów. Warto więc po nie sięgać również podczas odchudzania - mówi Joanna Neuhoff-Murawska.

Zmienić sposób myślenia

ycipk-402ddl

Ponad 95 proc. osób, które przez długi okres stosują menu niskowęglowodanowe, powraca do wagi wyjściowej. Po pierwsze w przypadku większości diet, tracimy głównie wodę, a następnie mięśnie, a nie tłuszcz. Po drugie węglowodany włączyć do diety, a wtedy znowu tyjemy. Długoterminowa ich eliminacja zdaje się zatem nie mieć sensu. Diety trwają średnio kilka tygodni i nie powodują zmiany sposobu odżywiania. Wracamy więc i do starych nawyków i poprzedniej wagi.

Zamiast wyeliminować z codziennego menu węglowodany, warto wybrać te dobre dla organizmu, czyli razowe pieczywo, makarony, czy ryż. Zamiast gotowego musli, gdzie najczęściej jest dużo cukru, wystarczy przygotować owsiankę z owocami. Z węglowodanów złożonych można komponować zdrowe i do tego smaczne dania. Taka zmiana nie zawsze jest łatwa do przeprowadzenia, dlatego warto zwrócić się o pomoc do dietetyczki.

mos/(kg)

POLECAMY: * Darmowa diagnoza dietetyczna*

ycipk-402ddl
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-402ddl

ycipk-402ddl
ycipk-402ddl