Blisko ludziWielka Koalicja za Równością i Wyborem wydała oświadczenie ws. działań kuratorki Barbary Nowak. Zrzeszone organizacje oczekują przeprosin

Wielka Koalicja za Równością i Wyborem wydała oświadczenie ws. działań kuratorki Barbary Nowak. Zrzeszone organizacje oczekują przeprosin

WKRW żąda przeprosin od małopolskiej kuratorki Barbary Nowak
Źródło zdjęć: © East News, www.wielkakoalicja.pl

28.01.2022 11:41, aktual.: 29.04.2022 13:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielka Koalicja za Równością i Wyborem wydała oświadczenie, w którym żąda przeprosin i pociągnięcia do odpowiedzialności małopolskiej kuratorki oświaty Barbary Nowak. Chodzi o organizacje zrzeszone w ramach WKRW, które zostały określone przez nią jako "wysoce szkodliwe" i "realizujące strategię destrukcji społecznych norm".

Wielka Koalicja za Równością i Wyborem zrzesza ponad 100 organizacji pozarządowych oraz ruchów prokobiecych, które działają przede wszystkim na rzecz praw kobiet oraz ich równouprawnienia. Przedmiotem ich działań są w głównej mierze prawa reprodukcyjne i dążenie do liberalizacji obecnego prawa aborcyjnego. Udzielają również wsparcia przedstawicielom społeczności LGBT+.

Oświadczenie Wielkiej Koalicji dotyczy działań kuratorki Barbary Nowak

WKRW nie mogła przejść obojętnie wobec działań małopolskiej kuratorki oświaty Barbary Nowak. W jej posiadaniu znajdują się bowiem raporty, które określają organizacje zrzeszone w WKRW jako "realizujące strategię destrukcji społecznych norm, na których opiera się małżeństwo i rodzina, pod pozorem prowadzenia działań edukacyjnych".

Ponadto organizacje znalazły się na "czarnych listach" Ordo Iuris oraz stowarzyszenia "Rodzice chronią dzieci", na które w swoich wystąpieniach publicznych powołuje się Nowak. Wielka Koalicja za Równością i Wyborem wystosowała w związku z tym oświadczenie, które podpisało 117 organizacji.

"Jest to próba zniesławienia i zaszczucia organizacji, które na co dzień budują społeczeństwo obywatelskie. (…) Określanie nas jako "wysoce szkodliwe" ma na celu wywołać lęk przed nami, a przecież to dzięki naszym działaniom tysiące osób dziennie dostaje wsparcie" – czytamy w oświadczeniu.

WKRW w oświadczeniu stwierdziła, że wprowadza demokratyczne wzorce do społeczeństwa i bazuje na edukacji antydyskryminacyjnej. Wymieniła również swoje działania na rzecz kobiet, nastolatków czy społeczności LGBT+.

"Jesteśmy fundamentem naszego społeczeństwa. To przecież u nas kobiety doświadczające przemocy otrzymują pomoc, to dzięki naszym działaniom osoby LGBTAI czują się bezpieczniej w Polsce. To my wspieramy nastolatki w ich drodze dojrzewania. To przecież my wspieramy rodziny, także te starające się o dzieci. I to my działamy na rzecz grup społecznych dyskryminowanych z motywacji religijnej" – brzmi fragment oświadczenia.

Organizacje zrzeszone w Wielkiej Koalicji żądają przeprosin

WKRW oczekuje od małopolskiej kuratorki oświaty przeprosin, a także liczy, że wobec Barbary Nowak zostaną wyciągnięte konsekwencje.

"Przypominam, że państwo polskie przyjmując konwencję stambulską zobowiązało się do współpracy z nami. I tego też oczekujemy. Współpracy z szacunkiem, bez oczerniania. Domagamy się wyciągnięcia konsekwencji od małopolskiej kuratorki oświaty Barbary Nowak, a od kuratorów oświaty z innych województw oczekujemy postawy wspierającej i promującej demokratyczne wzorce i wartości" – tłumaczy Aleksandra Magryta, koordynatorka Wielkiej Koalicji za Równością i Wyborem.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!