12.12.2018 16:30, aktual.: 19.12.2018 17:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nietolerancja laktozy – czyli cukru występującego w mleku i produktach mlecznych – to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że w Polsce na hipolaktazję (jak inaczej nazywa się nietolerancję laktozy) cierpi 1,5% dzieci i nawet do 30% dorosłych. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że także wśród Twoich bliskich są osoby, które nie mogą spożywać laktozy.
Jak wygląda ich sytuacja w święta Bożego Narodzenia? Czy tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne zawierają laktozę, a jeśli tak, to w jaki sposób ją wyeliminować bez straty dla smaku dania? Sprawdź, na co warto zwrócić szczególną uwagę!
Tradycyjne potrawy świąteczne – czy zawierają laktozę?
Szczęśliwie dla wszystkich zmagających się z nietolerancją laktozy, przepisy na Boże Narodzenie – a w szczególności na wigilię, ze względu na swój postny charakter – w większości są dla nich bezpieczne. W kilku przypadkach trzeba jednak zwrócić uwagę na sposób przyrządzenia danej potrawy. Uszka, jak i pierogi, są zasadniczo w porządku, o ile do ciasta nie dodaje się mleka (a to bardzo rzadka praktyka) i o ile farsz zawiera kapustę i grzyby, a nie np. farsz na bazie sera. Gotowane ryby są jak najbardziej odpowiednie, zaś przy smażonych jedyny problem może stanowić panierka – większość gotowych panierek zawiera laktozę. Uważać też trzeba na podawane w niektórych domach krokiety (ciasto na naleśniki zawiera mleko). Kutia również może być zdradliwa – w wielu przepisach jej przygotowanie wymaga dodatku śmietanki.
Na wigilijnym stole często pojawiają się śledzie w śmietanie, które u osób z nietolerancją laktozy mogą spowodować prawdziwe cierpienie. Warto więc zainteresować się innymi pysznymi i bezlaktozowymi pomysłami na śledzie, których jest bez liku: mogą to być np. śledzie marynowane w czerwonym winie, śledzie korzenne czy pod pierzynką z grzybów.
Jeszcze większą ostrożność należy zachować podczas świątecznej uczty w Boże Narodzenie, gdzie często pojawiają się sosy na bazie śmietany, majonezy (zawierające w składzie mleko w proszku), a przede wszystkim świąteczne wypieki na bazie mleka i serów.
Wypieki świąteczne bez laktozy
Zdecydowana większość popularnych ciast, ciasteczek i deserów może być potencjalnie niebezpieczna dla osób z nietolerancją laktozy. Najlepszym przykładem jest sernik, bez którego trudno wyobrazić sobie prawdziwe święta... Czy można w jakiś sposób przyrządzić jego zamiennik bez laktozy? Jak najbardziej! Przeróżne sposoby na sernik bez sera już dawno opracowali weganie, którzy unikają produktów odzwierzęcych. Jedną z najpopularniejszych opcji jest tofurnik, czyli sernik przygotowany przy użyciu tofu. Jeszcze prościej można przygotować słodki zamiennik sera z orzechów nerkowca i mleka kokosowego.
Planując świąteczne wypieki, warto znać podstawowe zamienniki mleka krowiego i śmietanki, które nie zawierają laktozy i pozwolą delektować się pysznymi ciastami każdemu bez wyjątku. Najlepszym rozwiązaniem są mleka roślinne, a przede wszystkim mleko sojowe, ryżowe, migdałowe oraz owsiane, które mają specyficzny, słodki smak. Mleko skondensowane z powodzeniem zastąpisz mlekiem kokosowym, a śmietankę – śmietanką kokosową lub mieszanką 1/4 mleka owsianego z 1/2 szklanki oleju i cukrem.
Przepisy na Boże Narodzenie bez laktozy – zwróć uwagę na...
• skład majonezu – często zawiera mleko w proszku;
• produkty gotowe – czekoladki i inne słodycze, ale też panierki do ryb czy kurczaka;
• sałatki i faszerowane jajka – ich sosy bardzo często są śmietanowe lub jogurtowe albo zawierają majonez z mlekiem w proszku;
• potrawy zapiekane z serem;
• kiełbasy wyrabiane przemysłowo – mogą zawierać białka serwatkowe;
• ciasta, lody i kremowe desery.
Składając świąteczne życzenia, często mówimy o zdrowych i spokojnych świętach – zadbajmy więc o to, by były takie dla wszystkich domowników i gości!