Włóż złotówkę do zamrażarki. Szybko sobie podziękujesz
Wielu Polaków wykorzystuje majówkę na krótki urlop. Świadome gospodynie oraz gospodarze domowi na te kilka dni umieszczają w zamrażarce monetę. W jakim celu? Ten trik warto znać!
Zanim zamkniemy dom na ostatni zamek, z całą pewnością przypilnujemy, aby kwiatki zostały podlane, a poszczególne sprzęty zostały wyłączone z kontaktów. Zgasimy światła i zakręcimy wodę. Część z nas umieści też w zamrażarce monetę - i nie ma w tym nic dziwnego. Tę metodę powinien stosować każdy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjeżdżasz? Koniecznie włóż monetę do zamrażarki
Trik z monetą może uratować nasz sprzęt! W jaki sposób? Wszystko powiązane jest z przerwami w dostawach prądu. Wraz z początkiem maja rozpoczyna się sezon burzowy. Silne wyładowania atmosferyczne oraz wichury powodują, że w wielu miejscowościach przez pewien czas nie ma prądu. Jego brak sprawia, że produkty umieszczone w lodówkach i zamrażarkach są zagrożone. I tu z pomocą przychodzi wspomniana moneta.
Dzięki prostemu trikowi będziemy wiedzieć, czy takowa przerwa w dostawie prądu miała miejsce i unikniemy zjedzenia zepsutych produktów. Co dokładnie należy zrobić? Ten sposób jest banalny.
Przygotuj monetę. Potem postępuj zgodnie z instrukcjami
Aby trik zadziałał, zabierzmy się do niego dzień lub dwa przed wyjazdem. Wszystko, czego potrzebujesz do wykonania tego triku, to moneta, niewielka miska lub kubek oraz woda. Wystarczy, że wlejemy do wybranego naczynia wodę. Miskę wkładamy do zamrażarki i czekamy, aż woda zamieni się w lód. W dniu wyjazdu na lodzie znajdującym się w naczyniu połóżmy monetę.
Gdy wrócimy z majówkowej wycieczki, zajrzyjmy do zamrażarki. Jeżeli pieniążek znajduje się w tym samym miejscu, o żywność możemy być spokojni. Przerwy w dostawie prądu nie było, a zalegające w zamrażarce produkty nie uległy rozmrożeniu i ponownemu procesowi mrożenia.
Pamiętajmy, że powtórnie mrożona żywność nie jest za zdrowa. Jej spożycie grozi zatruciem pokarmowym. Szczególnie niebezpieczne i w zasadzie zakazane jest jedzenie ponownie mrożonego mięsa. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - w takiej żywności przez czas rozmrożenia mogły pojawić się szkodliwe bakterie i drobnoustroje.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl