Wrzuć 10 do blendera. Będziesz tak robić całą jesień

Kasztany to pierwszy znak zbliżającej się jesieni. Sprawiają wielką radość dzieciom, które uwielbiają je zbierać, ale nawet dorośli powinni podczas spaceru wrzucić kilka sztuk do kieszeni. Przydadzą się w domu.

Jak wykorzystać kasztany w domu?
Jak wykorzystać kasztany w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Janicki

19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 13:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warto zaznaczyć, że występujące w Polsce kasztanowce nie należą do gatunku kasztana jadalnego – takie pojawiają się głównie w basenie Morza Śródziemnego lub w komercyjnych uprawach. Jednak mimo że nie da się ich spożytkować w taki sposób, istnieją jeszcze inne domowe triki, w przypadku których kasztany okażą się bardzo przydatne. Zbierajmy je zatem w trakcie spacerów, a później wykorzystajmy podczas prac domowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasztany do prania – jak to działa?

Kasztany mogą z powodzeniem zastąpić proszek do prania. Zawierają saponiny, czyli związki chemiczne, które pienią się w kontakcie z wodą. Są powszechnie wykorzystywane w produkcji kosmetyków, takich jak mydła, szampony czy płyny do kąpieli. Jeśli zamiast kupnych środków wybierzemy do prania kasztany, ograniczymy ilość chemii w naszym otoczeniu, a pranie nadal będzie czyste i świeże. Takie rozwiązanie jest też ekonomiczne i korzystne dla środowiska

Jak przygotować kasztany do prania w pralce

To dziecinnie proste. Do wykonania jednego prania wystarczy około 10 sztuk kasztanów. Po przyniesieniu do domu trzeba je obrać z brązowej skórki, a następnie rozdrobnić: najlepiej pokroić na ćwiartki, rozbić młotkiem lub rozdrobnić w blenderze. Tak przygotowane kasztany umieszczamy w specjalnym worku do prania albo nawet zwyczajnej skarpetce. Wrzucamy do bębna pralki wraz z praniem. Ustawiamy wybrany program w zależności od potrzeb i pierzemy jak zwykle. Tylko tym razem zdrowo i ekologicznie

Proszek do prania z kasztanów – wystarczy na dłużej

Z zebranych kasztanów możemy przygotować zapas proszku na dłużej. Wtedy jednak musimy je rozdrobnić, a następnie zblendować. Tak powstały proszek trzeba dodatkowo wysuszyć – na słońcu lub w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Zachowa świeżość i będzie zdatny do użytku przez kilka miesięcy. Proszek z kasztanów przechowujemy w słoiku. Przed użyciem 4 łyżki proszku mieszamy z gorącą wodą i wlewamy bezpośrednio do dozownika w pralce.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Komentarze (11)