Wrzuć 10 do blendera. Będziesz tak robić całą jesień

Wrzuć 10 do blendera. Będziesz tak robić całą jesień

Jak wykorzystać kasztany w domu?
Jak wykorzystać kasztany w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Janicki
19.09.2023 12:29, aktualizacja: 19.09.2023 13:02

Kasztany to pierwszy znak zbliżającej się jesieni. Sprawiają wielką radość dzieciom, które uwielbiają je zbierać, ale nawet dorośli powinni podczas spaceru wrzucić kilka sztuk do kieszeni. Przydadzą się w domu.

Warto zaznaczyć, że występujące w Polsce kasztanowce nie należą do gatunku kasztana jadalnego – takie pojawiają się głównie w basenie Morza Śródziemnego lub w komercyjnych uprawach. Jednak mimo że nie da się ich spożytkować w taki sposób, istnieją jeszcze inne domowe triki, w przypadku których kasztany okażą się bardzo przydatne. Zbierajmy je zatem w trakcie spacerów, a później wykorzystajmy podczas prac domowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasztany do prania – jak to działa?

Kasztany mogą z powodzeniem zastąpić proszek do prania. Zawierają saponiny, czyli związki chemiczne, które pienią się w kontakcie z wodą. Są powszechnie wykorzystywane w produkcji kosmetyków, takich jak mydła, szampony czy płyny do kąpieli. Jeśli zamiast kupnych środków wybierzemy do prania kasztany, ograniczymy ilość chemii w naszym otoczeniu, a pranie nadal będzie czyste i świeże. Takie rozwiązanie jest też ekonomiczne i korzystne dla środowiska

Jak przygotować kasztany do prania w pralce

To dziecinnie proste. Do wykonania jednego prania wystarczy około 10 sztuk kasztanów. Po przyniesieniu do domu trzeba je obrać z brązowej skórki, a następnie rozdrobnić: najlepiej pokroić na ćwiartki, rozbić młotkiem lub rozdrobnić w blenderze. Tak przygotowane kasztany umieszczamy w specjalnym worku do prania albo nawet zwyczajnej skarpetce. Wrzucamy do bębna pralki wraz z praniem. Ustawiamy wybrany program w zależności od potrzeb i pierzemy jak zwykle. Tylko tym razem zdrowo i ekologicznie

Proszek do prania z kasztanów – wystarczy na dłużej

Z zebranych kasztanów możemy przygotować zapas proszku na dłużej. Wtedy jednak musimy je rozdrobnić, a następnie zblendować. Tak powstały proszek trzeba dodatkowo wysuszyć – na słońcu lub w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Zachowa świeżość i będzie zdatny do użytku przez kilka miesięcy. Proszek z kasztanów przechowujemy w słoiku. Przed użyciem 4 łyżki proszku mieszamy z gorącą wodą i wlewamy bezpośrednio do dozownika w pralce.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta