Wrzuć ogórki do worka. Przepis na ekspresowe małosolne robi furorę

Jak zrobić ogórki małosolne "na sucho"?
Jak zrobić ogórki małosolne "na sucho"?
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

10.06.2024 11:48, aktual.: 10.06.2024 13:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych letnich przysmaków. Z łatwością zrobisz je w domu. Nie musisz przygotowywać do nich zalewy. Wystarczy, że włożysz je do worka, a już następnego dnia będziesz rozkoszować się ich smakiem.

Smak ogórków małosolnych kojarzy się z wakacjami. W sezonie zjadamy ich naprawdę dużo. Nic dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na zrobienie ich w domu. To naprawdę proste.

Wystarczy zaopatrzyć się w świeże ogórki gruntowe oraz zestaw do kiszenia, aby po dwóch dniach rozkoszować się ich smakiem. Nie chcesz tyle czekać? Wypróbuj patent na ekspresowe ogórki małosolne, które będą gotowe już następnego dnia. Jak przygotować ogórki małosolne "na sucho"?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć ogórki do worka

Ogórki małosolne są naprawdę proste w przygotowaniu. Podstawą są tutaj ogórki gruntowe. Powinny być jędrne i soczyste. Poza ogórkami potrzebujesz także kwiatów kopru, korzenia chrzanu, główki czosnku, a także liści dębu lub porzeczki. A co z solą? Rodzaj ma tutaj ogromne znaczenie. Najlepsza będzie sól kamienna bądź himalajska.

Tomasz Strzelczyk, uczestnik programu "Masterchef", na swoim kanale ODDASZFARTUCHA pokazał, jak przygotować ogórki małosolne metodą "na sucho". Jak to zrobić? Zacznij od dokładnego umycia ogórków w zimnej wodzie. Po umyciu osusz je czystym ręcznikiem papierowym i pozbądź się z nich końcówek.

Wyciągnij worki foliowe (np. strunowe lub przeznaczone do pieczenia) i umieść w nich ogórki razem z posiekanym koprem i czosnkiem. Wsyp łyżkę soli oraz szczyptę grubo zmielonego pieprzu. Youtuber pominął chrzan i dodał odrobinę chilli, jednak nie jest to konieczne.

Jak zrobić ogórki małosolne bez wody?

Zamknij worek i wstrząśnij nim, aby sól dokładnie rozprowadziła się po warzywach. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki i pozostaw je tam na całą dobę. Następnego dnia będą już gotowe do spożycia.

To bardzo prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy, a zawsze się udaje. "Panie Tomaszu przepis fantastyczny, ogórki chrupiące pyszne", "Zrobiłam rano, byłam sceptyczna, ale przepyszne już wieczorem były, dzięki", "Ogórki wyszły niesamowite, a ten zapach...hmmm" - czytamy w komentarzach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne na sucho z rana robisz wieczorem chrupiesz/ Oddaszfartucha

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne