Wsmaruj w brudną patelnię. Po pół godziny jej nie poznasz

Jak wyczyścić dna przypalonych naczyń?
Jak wyczyścić dna przypalonych naczyń?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. IWC

21.09.2024 15:14, aktual.: 21.09.2024 15:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na spodach garnków i patelni, szczególnie tych używanych na kuchenkach gazowych, często pojawia się osad, który w wysokich temperaturach może wnikać w powierzchnię naczyń. Jeśli nie czyści się tych naczyń regularnie, przywrócenie ich do pierwotnego stanu może być niezwykle trudne.

Osad ten to najczęściej przypalone resztki jedzenia, które podczas gotowania spływają na dno garnka czy patelni. Im rzadziej je czyścimy, tym trudniej jest potem usunąć zabrudzenia, które z czasem stają się coraz bardziej uporczywe. Jest jednak metoda, dzięki której naczynie znów będzie wyglądało jak nowe. Wystarczą tylko dwa składniki.

Genialna pasta czyszcząca - patelnia będzie jak nowa

Najpopularniejszym składnikiem czyszczącym, który jest ekologiczny i nie podrażnia dróg oddechowych, jest soda oczyszczona. Znaleźć ją można w większości sklepów. Do przygotowania pasty, która skutecznie wyczyści naczynia, potrzebować będziesz również mydła galasowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mydło galasowe to naturalny odplamiacz, który skutecznie usuwa zabrudzenia z tłuszczu, czekolady, trawy czy wina. Kosztuje mniej niż 10 złotych i warto je mieć w domu, zwłaszcza jeśli mieszkają w nim małe dzieci, ponieważ jest bezpieczne dla ich skóry.

Aby przygotować pastę czyszczącą, zaopatrz się w szklankę sody oczyszczonej i szklankę mydła galasowego. Najlepiej kupić mydło w formie kostki, zetrzeć je na tarce, a następnie rozpuścić, dodając niewielką ilość wody. Wymieszaj sodę oczyszczoną z rozpuszczonym mydłem galasowym.

Powstałą pastę wetrzyj obficie w spody przypalonych garnków i pozostaw na minimum pół godziny. Po tym czasie zetrzyj pozostałe zabrudzenia miękką gąbką. Osad powinien zniknąć. Jeśli jednak plamy są bardzo uporczywe, powtórz zabieg, ale tym razem polej pastę łyżeczką octu lub kwasu cytrynowego.

Soda zacznie "buzować", ale to normalne. W ten sposób oba składniki będą jeszcze bardziej skuteczne. Na koniec ponownie usuń pastę gąbką i opłucz garnek pod bieżącą wodą. Spód będzie czysty i lśniący. Tego rodzaju miksturę można z powodzeniem stosować też w łazience, np. do czyszczenia ceramiki i armatury.

Zachęcamy do dołączenia do naszej grupy FB - #Samodbałość. Tam na bieżąco informujemy o nowościach, wywiadach i historiach. Zapraszamy was i wasze znajome!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
naczyniamycie naczyńtłuszcz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (2)