Wspaniałe właściwości pestek z dyni
Jesień i zima to czas dyni. Jest niskokaloryczna, smaczna, sycąca i zawiera dużo błonnika. W jej wnętrzu ukryty jest słodkawy, pyszny miąższ, który może być podstawą wspaniale rozgrzewających zup oraz pestki, które stanowią świetną przekąskę i dodatek do sałate
30.12.2014 | aktual.: 30.12.2014 13:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesień i zima to czas dyni. Jest niskokaloryczna, smaczna, sycąca i zawiera dużo błonnika. W jej wnętrzu ukryty jest słodkawy, pyszny miąższ, który może być podstawą wspaniale rozgrzewających zup oraz pestki, które stanowią świetną przekąskę i dodatek do sałatek.
Pestki dyni to dla wielu osób, w tym dietetyków, najważniejsza część dyni. Zawierają tyle cennych składników, że pozostała część warzywa jest tylko kolorowym dodatkiem. Najważniejsze z nich to cynk i lecytyna.
Ten pierwszy mikroelement pomaga osobom z problemami skórnymi, wzmacnia skórę i przyspiesza proces gojenia się ran. Poprawia także sprawność seksualną i chroni prostatę. Natomiast lecytyna świetnie wpływa na pamięć, na funkcjonowanie układu nerwowego i przemianę materii.
W pestkach znajdziemy również dużo magnezu (w 100 g znajduje się blisko 150 procent dziennego zapotrzebowania), fosforu, manganu i witaminy B3.
Magnez i B3 to także sprzymierzeńcy naszego układu nerwowego. Ich niedobór przyczynia się m.in. do występowania bolesnych skurczów mięśni.
Warto również wspomnieć o witaminie B2, która odpowiada za proces rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek. Uczestniczy w procesie wzrostu, jest ważna dla narządu wzroku.
B6 uczestniczy w przemianie tłuszczów i cukrów i odpowiada za powstawanie m.in. hemoglobiny.
Z kolei B1 odpowiedzialna jest za przemianę węglowodanów, gojenie się ran.
Witamina E - kolejny skarb w składzie pestek dyni - to przeciwutleniacz, który pełni ważną funkcję: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. W pestkach znajdziemy też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy i palmitynowy).
Oto kilka dodatkowych powodów, dla których warto wprowadzić do diety pestki dyni.
- Z prażonych pestek powstaje niezwykle cenny olej, tłoczony na zimno. Ma on fantastyczne działanie: zwiększa odporność, pomaga uporać się problemami dróg moczowych, infekcjami nerek. Polecany jest także osobom, które cierpią z powodu zaburzeń hormonalnych czy metabolicznych.
Stosowany jest z powodzeniem w kosmetyce ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i łagodzące. Dzięki witaminom z grupy B, a także A, C, D i E ma działanie przeciwstarzeniowe. Jest składnikiem wielu peelingów, balsamów, kremów i maseczek.
- Pestki dyni polecane są osobom cierpiącym z powodu choroby lokomocyjnej. Łagodzą jej dolegliwości.
- Dzięki zawartości składnika o nazwie kukurbitacyna pestki są dobrym środkiem na pozbycie się pasożytów: na przykład glist ludzkich, tasiemców czy owsików. Substancja ta znajduje się w warstwie otaczającej nasiono. Zaleca się spożycie 30-gramowej porcji pestek, a po dwóch godzinach podanie środka przeczyszczającego. Jednak zanim zdecydujemy się na takie rozwiązanie, warto skontaktować się z lekarzem.
(ma)/(kg), kobieta.wp.pl