Trwa ładowanie...
d4amqzc

Zalewa octowa. Jak przygotować zaprawę do warzywnych lub rybnych dodatków?

Zalewa octowa pozwala na utrzymanie smaku ulubionych smakołyków na dłużej. Jednak tego typu potrawy nie są tak popularne, jak niegdyś. Czas to zmienić i postawić na dawne oraz sprawdzone przetwory, które gościły na wielu polskich stołach. Jak zrobić zalewę octową? Przepisy są banalnie proste.
Share
Zalewa octowa świetnie sprawdzi się przy wekowaniu.
Zalewa octowa świetnie sprawdzi się przy wekowaniu.Źródło: 123RF
d4amqzc

Przygotowanie zalewy octowej nie wymaga zbyt wielu składników, dlatego warto pomyśleć o domowych przetworach. Pamiętaj, że w zależności od dodatków, zalewa ma zmienne proporcje. Na szczęście sprawa jest prosta do sprawdzenia, aby cieszyć się ze smacznych słoików.

Zalewa octowa – wersja do ryb

Składniki:

  • 4 szklanki wody;
  • 1,5 szklanki octu;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżki soli;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • kilka liści laurowych.
d4amqzc

Przygotowanie:

Na początek pokrój cebulę w piórka i wrzuć do garnka, do którego dodaj pozostałe składniki. Zagotuj zalewę octową z przyprawami, po czym wrzącą mieszanką zalewaj ryby w słoikach. Szczelnie zakręć i odstaw przetwory.

Przeczytaj:Masa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów

Zalewa octowa – przepis do grzybów

Składniki:

  • 2 szklanki wody;
  • szklanka octu;
  • 4 cebule;
  • 2 łyżki cukru;
  • łyżka soli;
  • łyżeczka gorczycy;
  • 10 ziaren czarnego pieprzu;
  • 10 ziela angielskiego.
d4amqzc

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Następnie dodaj pokrojoną w większą kostkę cebulę. Gorącą zalewą polej grzyby w słoikach. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodniejsze miejsce.

Przeczytaj:Ajerkoniak uwielbiają kobiety. Podajemy prosty przepis

Zalewa octowa – doskonała do ogórków

Składniki:

  • 4 szklanki wody;
  • szklanka octu;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • łyżka soli;
  • wybrane dodatki (np. chrzan, cebula albo ulubione przyprawy).
d4amqzc

Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę i dodaj przyprawy – całość zagotuj. Następnie dodaj cukier z solą i jeszcze raz zagotuj, ale zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i wlej ocet, po czym ostudź. Zalewaj słoiki z ogórkami przestudzoną mieszanką octową i pasteryzuj przez kilkanaście minut.

Zobacz także:Panierka do ryby. Jak przygotować chrupiącą, a zarazem delikatną panierkę?

Jak rozpoznać kaszel typowy dla COVID-19? Kiedy wezwać karetkę? Tłumaczy dr Michał Sutkowski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4amqzc

Podziel się opinią

Share
d4amqzc
d4amqzc