Niedoceniony polski owoc. Spowalnia starzenie i chroni serce
Wspiera prawidłową pracę serca i układu odpornościowego. Jest źródłem wielu cennych pierwiastków i witamin, w tym antyoksydantów. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wykorzystywano ją na soki i konfitury. Obecnie gnije pod krzakami, bo nikt nie chce jej zbierać.
21.08.2024 | aktual.: 21.08.2024 14:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. To najlepsze źródło łatwoprzyswajalnych witamin i pierwiastków, które odpowiadają za prawidłową pracę organizmu. Część z nich jest zaliczana to tzw. superfoods. Należą do nich m.in. jagody goji czy acai. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pod koniec lata w Polsce można zebrać równie wartościowe owoce.
Jedz jak najczęściej. Uchronisz się przed wieloma chorobami
Aronia to rodzaj rośliny z rodziny różowatych. W Polsce uprawia się trzy odmiany aronii — śliwolistną, czerwoną i czarną. Jest bardzo prosta w uprawie i nie ma dużych wymagań. Wiosną pojawiają się na niej drobne, ozdobne, białe kwiaty. Wraz z nadejściem lata zamieniają się w niewielkie, czarne owoce o kwaśnym, nieco cierpkim smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Zajadaj garściami. "Owoc bogów" pomaga chudnąć
W sierpniu są już gotowe do zbioru. Można wykorzystać je do przygotowania soku, dżemu, konfitury, galaretki czy nalewki. Niegdyś był to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych, jednak obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Wiosenne przymrozki odbiły się na kondycji rośliny, przez co w tym roku nie owocowała tak obficie, jak zwykle. Jak donosi serwis o2, cena za kilogram aronii na skupie jest tak niska, że plantatorom nie opłaca się jej zbierać.
Przyśpiesza przemianę materii. Chroni przed chorobami
Kryzys wśród plantatorów to tylko jeden z argumentów, żeby włączyć aronie do swojej codziennej diety. Aronia to jeden z najzdrowszych, rodzimych owoców. W niewielkich, okrągłych, czarnych owocach skrywa się witamina A, B1, B2, B3, B9, C, K i E oraz bór, cynk, mangan, miedź czy jod.
Oprócz wspomnianych witamin i pierwiastków to także źródło przeciwutleniaczy w postaci polifenoli i antocyjanów. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przez wieloma poważnymi chorobami (m.in. nowotworami). Wspierają prawidłową pracę serca i układu odpornościowego, a także spowalniają starzenie się organizmu.
Osoby cierpiące na problemy z sercem i jelitami powinny spożywać ją jak najczęściej. Owoce aronii obniżają ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu. Z kolei zawarty w nich błonnik przyśpiesza przemianę materii i poprawia pracę jelit.
Źródło: Planet, o2, Wapteka
Czytaj także: Kaki, czyli "owoc bogów". Choć wygląda niepozornie, działa antyrakowo i obniża cholesterol
Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.
Zapraszamy do dołączenia do grupy na FB - #Samodbałość. Tam na bieżąco informujemy o wywiadach i nowych historiach. Dołącz do nas i zaproś znajomych. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij je przez dziejesie.wp.pl