Zasady meal prep – jak zaplanować menu na cały tydzień?

Zasady meal prep – jak zaplanować menu na cały tydzień?

Źródło zdjęć: © materiały partnera
29.03.2024 12:15

Domowa dieta pudełkowa? Tak, to możliwe! Poznaj zasady meal prep i ciesz się pysznymi posiłkami nawet wtedy, gdy nie masz czasu na codzienne gotowanie. Dowiedz się, jak zaplanować obiady na cały tydzień i jak je przechowywać, by jeść zdrowo i smacznie.

Meal prep – co to właściwie jest? 

Meal prep to trend, który przywędrował do nas z Zachodu. Sama nazwa meal prep to skrót od angielskiego meal preparation, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza przygotowywanie posiłku. W praktyce meal prep to nic innego, jak przygotowywanie większej ilości jedzenia tak, by starczyło na kilka dni. Można przygotowywać zarówno gotowe potrawy, które wystarczy tylko podgrzać lub też składniki poszczególnych dań, by ich zrobienie trwało jak najkrócej. Meal prep można porównać do domowej diety pudełkowej. Otwierasz lodówkę, wyjmujesz gotowe danie i już! Smaczny posiłek gotowy.

 Meal prep – dla kogo się sprawdzi 

Meal prep to świetna alternatywa dla diet pudełkowych. Możesz spędzić w kuchni jeden lub dwa dni i cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami przez cały tydzień. Ten sposób przygotowywania jedzenia rewelacyjnie sprawdza się u osób zabieganych, które nie mają czasu na codzienne gotowanie. Jest to też dobry sposób na zdrowe posiłki dla rodzin, zaabsorbowanych swoimi pociechami. Meal prep to dobry sposób na zaangażowanie najmłodszych w przygotowanie posiłków, a dzięki temu, że gotowe dania czekają w lodówce, rodzice mają więcej czasu na spędzanie go z maluchami.

Zalety meal prepu 

Meal prep to popularna praktyka dla osób dbających o zdrowie i efektywne zarządzanie czasem. Oto kilka głównych zalet meal prepu.

Oszczędność czasu

Przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem pozwala zaoszczędzić czas w ciągu tygodnia, gdy nie trzeba już decydować, co gotować lub gdzie zamawiać jedzenie. Wystarczy tylko podgrzać wcześniej przygotowane posiłki.

Kontrola nad składnikami

Przygotowując posiłki samodzielnie, masz pełną kontrolę nad tym, co znajduje się na twoim talerzu. Możesz unikać sztucznych dodatków, ograniczyć ilość soli i cukru oraz dostosować składniki do swoich preferencji żywieniowych.

Zdrowsze odżywianie

Planując posiłki z wyprzedzeniem, masz możliwość zapewnienia sobie zdrowych i zrównoważonych posiłków, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów. Z łatwością dopasujesz swoja dietę do aktualnej piramidy żywieniowej.

 Oszczędność pieniędzy

Gotowanie w domu i pakowanie posiłków do pracy lub szkoły może być znacznie tańsze niż częste jedzenie na mieście. Dzięki meal prepowi możesz uniknąć częstych wizyt w restauracjach lub zamawiania drogich posiłków na wynos.

Zapobieganie marnowaniu jedzenia

Możliwość obliczenia ilości potrzebnych składników przy meal prepie zmniejsza prawdopodobieństwo marnowania jedzenia poprzez zepsucie się lub przeterminowanie.

Zwiększenie motywacji

Mając wcześniej przygotowane posiłki, łatwiej jest utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe i uniknąć sięgania po niezdrowe przekąski lub fast foody w chwilach słabości.

Organizacja i planowanie posiłków

Meal prep wymaga zorganizowania się i zaplanowania posiłków na cały tydzień, co może pomóc w lepszym zarządzaniu czasem i obowiązkami, zarówno w kuchni, jak i w życiu codziennym.

Zwiększenie świadomości żywieniowej

Przygotowywanie posiłków samodzielnie pozwala lepiej zrozumieć, co i jak jesz, co może prowadzić do bardziej świadomych wyborów żywieniowych i zdrowszego stylu życia.

10 zasad meal prepu – jak to zrobić z głową? 

Przygotowywanie posiłków na zapas może być ciekawym doświadczeniem, szczególnie gdy eksperymentujesz z nowymi przepisami i smakami. Niech to będzie czas dla Ciebie, aby zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Chcesz rozpocząć przygotowywanie posiłków na kilka dni, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Mamy dla Ciebie 10 porad, jak zrobić to szybko i bez stresu.

1. Planowanie

Zanim przystąpisz do gotowania, spędź trochę czasu na zaplanowaniu posiłków na cały tydzień. Wybierz przepisy, które można łatwo przygotować w większych ilościach i przechowywać przez kilka dni. Zastanów się nad dobrym zbilansowaniem składników odżywczych (białko, węglowodany, tłuszcze) w swoich posiłkach. Wybieraj zdrowe składniki, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, chude źródła białka (np. kurczak, indyk, ryby, tofu), świeże warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy, oliwa z oliwek).

2. Zakupy

Sporządź listę zakupów na podstawie swojego planu posiłków. Kupuj świeże składniki o wysokiej jakości i pamiętaj o dostosowaniu ilości kupowanego jedzenia do liczby osób.

3. Zróżnicowanie

Staraj się przygotowywać różnorodne posiłki, aby uniknąć monotonii i zapewnić zróżnicowaną dietę.

4. Odpowiednie przechowywanie

Po przygotowaniu posiłków podziel je na porcje i przechowuj w odpowiednich pojemnikach. Staraj się wybrać pojemniki, które są szczelne, aby zachować świeżość posiłków przez dłuższy czas.

5. Daty przydatności do spożycia

Zapisuj daty przygotowania na każdym pojemniku i regularnie sprawdzaj zawartość lodówki, aby uniknąć spożywania produktów, które leżały w lodówce zbyt długo.

6. Bezpieczeństwo żywności

Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa żywności, takich jak przechowywanie produktów w odpowiedniej temperaturze oraz unikanie krzyżowego zanieczyszczenia (np. krojenia surowego mięsa i warzyw na tej samej desce).

7. Praktyczne porcje

Dobierz wielkość porcji do swoich indywidualnych potrzeb kalorycznych i ćwiczeń fizycznych.

8. Zamrażanie

Jeśli przygotowujesz większe ilości posiłków, które nie zostaną spożyte w ciągu kilku dni, rozważ zamrożenie ich w celu zachowania świeżości. Możesz też je zawekować.

9. Monitorowanie i dostosowywanie

Regularnie sprawdzaj, jak idzie Ci przygotowywanie posiłków na zapas i oceniaj, co działa dobrze, a co można poprawić. W miarę potrzeb modyfikuj swój plan żywieniowy i meal prep, aby lepiej odpowiadał Twoim celom zdrowotnym, harmonogramowi dnia i preferencjom kulinarnym. Pamiętaj, że elastyczność jest kluczem do długotrwałego sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia.

10. Kreatywność

Baw się różnymi smakami, przyprawami i kuchniami, aby zachować zainteresowanie przygotowywanymi posiłkami.

© materiały partnera

Meal prep w praktyce: przykładowy jadłospis na kilka dni 

Poznaj nasze pomysły na przygotowywanie posiłków na kilka dni. Pamiętaj, by dostosować wielkość porcji do własnych potrzeb kalorycznych i aktywności fizycznej. Jadłospis ten zapewnia różnorodność smaków i składników odżywczych, a potrawy można łatwo przygotować i przechowywać na kilka dni.

Dzień 1

  • Śniadanie: Omlet z warzywami (papryka, cebula, szpinak) i serem feta.
  • Przekąska: Jabłko pokrojone w plastry z masłem orzechowym.
  • Obiad: Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, oliwkami, serem feta i dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.
  • Kolacja: Ryż brązowy z duszonymi warzywami (marchew, cukinia, bakłażan) i pieczonym łososiem.

Dzień 2

  • Śniadanie: Pudding chia z mlekiem kokosowym i owocami.
  • Przekąska: Marchewki i seler pokrojone w słupki z warzywnym hummusem.
  • Obiad: Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym, ciecierzycą i natką pietruszki.
  • Kolacja: Pieczona pierś z kurczaka z pieczonymi batatami i brokułami.

 Dzień 3

  • Śniadanie: Owsianka z mlekiem migdałowym, bananem i orzechami włoskimi.
  • Przekąska: Grecki jogurt naturalny z granolą i plasterkami świeżego ananasa.
  • Obiad: Rosół z makaronem. Sałatka z ciecierzycą, kukurydzą, papryką, pomidorami, ogórkiem, awokado i marynowanym kurczakiem. Dressing z jogurtu greckiego, czosnku i soku z limonki.
  • Kolacja: Quinoa z pieczonymi warzywami (batat, marchew, cebula) i grillowanym kotletem drobiowym.

 Dzień 4

  • Śniadanie: Omlet muffiny ze szpinakiem, pomidorami i serem cheddar.
  • Przekąska: Pokrojony arbuz.
  • Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem. Sałatka z sałatą rzymską, grillowanym kurczakiem, pomarańczami, orzechami włoskimi i dressingiem z octu balsamicznego.
  • Kolacja: Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i sałatką z ogórka, cebuli czerwonej i pomidora.
© materiały partnera

Jak przygotować posiłki?

Warzywa

Pokrojone warzywa do sałatek (np. papryka, ogórek, pomidor) można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Duszone lub grillowane warzywa (marchew, cukinia, bakłażan) również można przechowywać w lodówce. Możesz też skorzystać z gotowych mieszanek warzywnych Hortex.

Zupy

Przygotuj duży garnek rosołu. Wykorzystaj go do zrobienia innych zup, np. pomidorowej, brokułowej, czy kremu z dyni.

Źródła białka

Kurczaka, łososia, kotlety można wcześniej upiec, ugotować lub przygotować na grillu. Po ostudzeniu przechowuj je w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub zamroź.

Węglowodany

Ryż, quinoa, makaron pełnoziarnisty czy bataty można ugotować i przechowywać w lodówce, aby były gotowe do użycia.

Pudding z nasion chia czy owsiankę również można przyrządzić na kilka porcji i przechowywać w lodówce.

Sosy i dressingi

Przygotowane wcześniej sosy, czy dressingi do sałatek można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub zamrozić w pojemnikach na lód.

Przekąski

Pokrojone owoce, hummus, jogurt naturalny czy masło orzechowe można przygotować wcześniej i przechowywać w odpowiednich pojemnikach w lodówce.

Planowanie porcji

Podziel większe dania na porcje i przechowuj je w osobnych pojemnikach, aby było łatwiej je wyjąć i podgrzać przed spożyciem.

Meal prep – czy chcesz spróbować? 

Żyjemy w bardzo zabieganych czasach. Praca, dom, opieka nad dziećmi i dodatkowe zajęcia – to wszystko sprawia, że doba niebezpiecznie się kurczy i czasami nie ma w niej miejsca na gotowanie pełnowartościowych posiłków. Zdrowa dieta jest jednak niezwykle ważna dla zachowania odporności i siły do działania. Warto więc poświęcić jeden dzień na przygotowanie bazy do posiłków, by móc cieszyć się pysznymi daniami nawet wtedy, gdy czasu jest niewiele.

Planowanie posiłków może być proste. Skorzystaj z gotowych rozwiązań, takich jak sosy, gotowe dania w słoikach, czy mieszanki warzywne Hortex, by ułatwić sobie codzienność, nie rezygnując z pełni smaku.