GotowaniePrzepisyZdrowe menu na cały tydzień

Zdrowe menu na cały tydzień

Zdrowe menu na cały tydzień
Źródło zdjęć: © iStock.com
31.08.2018 09:54, aktualizacja: 31.08.2018 13:15

Zdrowe menu na cały tydzień to bardzo przydatny plan działania w kuchni, który pomaga nie tylko utrzymać prawidłową wagę, ale również wprowadzić pewne oszczędności w budżecie domowym. Komponowanie jadłospisu dla rodziny wymaga regularnego robienia przeglądu szafek i lodówki – zalegające tam resztki nie marnują się, ale skłaniają do poszukiwania przepisów z konkretnymi składnikami.

Jak powinno wyglądać zdrowe menu?

W zdrowym menu nie ma miejsca na słodycze, słone przekąski, fast foody ani alkohol. Skonstruowana przed dietetyków piramida żywienia uwzględnia warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, produkty mleczne, mięso, jaja i ryby, a także dobre tłuszcze i oleje roślinne. Zgodnie z zasadami zbilansowanej diety trzeba pamiętać o przygotowywaniu pięciu posiłków dziennie, z czego najważniejsze jest śniadanie, które powinno dostarczać w ciągu dnia aż 25–30% energii. Jeść trzeba o ustalonych porach, co 2–3 godziny (ostatni posiłek na 2 godziny przed snem). Zdrowe menu nie ma jednak nic wspólnego z monotonią. Zakłada włączanie do jadłospisu produktów żywnościowych z kilkunastu grup. Najlepiej, by zawierały różne zestawy witamin oraz mikroelementów. Żaden posiłek nie może być pozbawiony porcji warzyw lub owoców. Co najmniej raz w tygodniu dobrze jest natomiast organizować jadłospis tak, by nie pojawiało się w nim mięso.

Zdrowe menu – jak je ułożyć?

Układanie zdrowego menu na cały tydzień wymaga poświęcenia kilkudziesięciu minut, które później można odzyskać z nawiązką, bo kompletny jadłospis uwalnia od konieczności codziennego robienia zakupów. Wystarcza jedna wizyta w sklepie – podczas niej można zaopatrzyć się we wszystkie produkty potrzebne do ugotowania dań na siedem dni. Dobrze jest zacząć od zrobienia spisu resztek, tj. otwartych pudełek z kaszą, butelek mleka, puszek z przecierem pomidorowym czy kukurydzą konserwową. Składniki te powinny zostać w pierwszej kolejności wykorzystane, dlatego warto najpierw odświeżyć te przepisy, w których występują kuchenne pozostałości z zeszłego tygodnia. W zdrowym menu na cały tydzień zawsze warto określać cel diety, którym może być zjedzenie określonej ilości posiłków czy dostarczenie do organizmu ustalonej ilości kalorii. Sprzyja to mobilizacji i zwiększa satysfakcję z trzymania się planu żywieniowego.

Zdrowe menu na cały tydzień – przykład

Zdrowe menu na cały tydzień może mieć nieskończenie wiele wariantów. Ostateczny wpływ na jego kształt mają zawsze indywidualne upodobania i zapotrzebowanie organizmu. Oto jedna z naszych smacznych dietetycznych propozycji:

Poniedziałek

  • Śniadanie: chleb żytni z hummusem i jabłko
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny z borówkami
  • Obiad: pieczona papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem mielonym z indyka, mozarellą i kukurydzą
  • Podwieczorek: koktajl warzywno-owocowy z pomidora, selera i jabłka
  • Kolacja: sałatka z kaszą pęczak, brukselką, rzodkiewką i granatem

Wtorek

  • Śniadanie: jajko gotowane na miękko lub twardo z pieczywem pełnoziarnistym
  • Drugie śniadanie: serek wiejski z bananem i otrębami
  • Obiad: makaron razowy ze szpinakiem i łososiem
  • Podwieczorek: kanapki z pastą z awokado, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
  • Kolacja: zupa krem z kalafiora

Środa

  • Śniadanie: owsianka z suszonymi owocami i łyżeczką miodu
  • Drugie śniadanie: pasztet z cukinii i kromka chleba razowego
  • Obiad: risotto z pieczarkami i warzywami (fasolką szparagową, papryką, marchewką)
  • Podwieczorek: kukurydza gotowana lub grillowana
  • Kolacja: zupa pomidorowa z komosą ryżową

Czwartek

  • Śniadanie: twaróg ze szczypiorkiem i chlebem żytnim
  • Drugie śniadanie: dwa domowe batoniki musli
  • Obiad: pieczony filet z kurczaka, kasza kuskus i buraczki
  • Podwieczorek: pudding z mleka kokosowo-ryżowego z nasionami chia
  • Kolacja: zupa z soczewicy

Piątek

  • Śniadanie: omlet z otrębami owsianymi posmarowany serkiem śmietankowym
  • Drugie śniadanie: świeże warzywa (np. marchew i ogórek) pokrojone w słupki
  • Obiad: pulpety drobiowe w sosie koperkowym z purée ziemniaczanym i warzywami gotowanymi na parze
  • Podwieczorek: budyń z kaszy jaglanej
  • Kolacja: sałatka grecka

Sobota

  • Śniadanie: naleśniki z jabłkami
  • Drugie śniadanie: owocowe smoothie z pomarańczą i kiwi
  • Obiad: zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem, cukinią i brokułami
  • Podwieczorek: kanapka z łososiem wędzonym, chlebem razowym, pomidorem i sałatą
  • Kolacja: zupa z młodej kapusty, pora i selera

Niedziela

  • Śniadanie: pieczywo razowe z chudą wędliną i papryką
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny z rodzynkami i orzechami
  • Obiad: kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej, frytki z batatów i surówka z czerwonej kapusty
  • Podwieczorek: sałatka z arbuza i tofu
  • Kolacja: zupa z kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (10)
Zobacz także