Zioła na odchudzanie - jak oczyścić organizm i szybciej schudnąć?
Zioła na odchudzanie pomagają przyspieszyć przemianę materii, regulują pracę jelit, a nawet hamują apetyt. Dzięki połączeniu odpowiedniej diety, regularnych ćwiczeń oraz ziół możemy spotęgować efekty odchudzania. Sprawdź, jakie zioła wybierać, aby skutecznie schudnąć.
Fiołek trójbarwny na odchudzanie
Fiołek trójbarwny to roślina wykorzystywana do aromatyzowania win i likierów, a także do produkcji perfum. Ma wiele właściwości zdrowotnych tj. obniża ciśnienie krwi, zmniejsza dolegliwości reumatyczne, oczyszcza drogi moczowe, wzmacnia naczynia krwionośne i łagodzi podrażnienia oczu.
Co najważniejsze fiołek trójbarwny ułatwia odchudzanie, ponieważ poprawia przemianę materii, odtruwa organizm i ma właściwości moczopędne. Napary z fiołka trójbarwnego poprawiają pracę nerek i pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Napar z ziół na odchudzanie powinien być spożywany min. 2 razy dziennie.
Kruszyna pospolita na odchudzanie
Kruszyna pospolita wykorzystywana jest głównie w przypadku różnych dolegliwości układu pokarmowego takich jak zaparcia. Kruszyna pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Napar z tej rośliny pobudza funkcje jelita grubego, dzięki czemu wykazuje działanie przeczyszczające.
Ważne, aby nie spożywać zbyt dużej ilości naparów z kruszyny pospolitej, ponieważ mogą one powodować bóle brzucha lub biegunkę. Napar na odchudzanie należy pić maksymalnie 2 razy dziennie.
Morszczyn na odchudzanie
Morszczyn zawiera wiele cennych składników, tj. jod, chlorofil czy selen. Roślina ta wpływa pozytywnie na pracę tarczycy, redukuje cellulit i zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Morszczyn ze względu na zawartość polisacharydów wpływa na regulację rytmu wypróżnień, a co za tym idzie, przyspiesza procesy przemiany materii. Ponadto pęcznieje w żołądku, redukując przy tym uczucie głodu. Regularne spożywanie naparu z morszczynu przyspiesza proces lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej.
Mięta pieprzowa na odchudzanie
Miętę pieprzową stosuje się przede wszystkim w niestrawności i wzdęciach. Stosuje się ją również przy bólach głowy, na opryszczkę lub kaszel.
Roślina ta zwiększa ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Osobom odchudzającym się zaleca się pić 2-3 szklanki naparu z mięty dziennie.
Babka płesznik na odchudzanie
Babka płesznik to roślina o podobnych właściwościach jak siemię lniane, ponieważ pomaga regulować pracę jelit. Babkę płesznik stosuje się na zaparcia, biegunku, wrzody i hemoroidy.
Zioło to korzystnie wpływa na proces odchudzania, ponieważ hamuje apetyt, przez co nie podjadamy niezdrowych przekąsek. Ponadto babka płesznik reguluje poziom cukru we krwi, dlatego zalecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą typu drugiego. To zioło na odchudzanie należy spożywać maksymalnie 2 razy dziennie.
Morwa biała na odchudzanie
Regularne spożywanie naparów z morwy białej zmniejsza przyswajanie węglowodanów, przez co nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Ponadto owoce morwy hamują łaknienie na słodycze. Morwa biała sprawia, że mniej cukrów dostaje się do krwi, dlatego napary z tej rośliny polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą.
Morwa biała zawiera wiele witamin, np. witaminy PP, B1, B2 czy B6. To zioło na odchudzanie warto pić 15 min przed każdym posiłkiem.