Zioła na odchudzanie - jak oczyścić organizm i szybciej schudnąć?
Zioła na odchudzanie pomagają przyspieszyć przemianę materii, regulują pracę jelit, a nawet hamują apetyt. Dzięki połączeniu odpowiedniej diety, regularnych ćwiczeń oraz ziół możemy spotęgować efekty odchudzania. Sprawdź, jakie zioła wybierać, aby skutecznie schudnąć.
17.11.2018 23:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Fiołek trójbarwny na odchudzanie
Fiołek trójbarwny to roślina wykorzystywana do aromatyzowania win i likierów, a także do produkcji perfum. Ma wiele właściwości zdrowotnych tj. obniża ciśnienie krwi, zmniejsza dolegliwości reumatyczne, oczyszcza drogi moczowe, wzmacnia naczynia krwionośne i łagodzi podrażnienia oczu.
Co najważniejsze fiołek trójbarwny ułatwia odchudzanie, ponieważ poprawia przemianę materii, odtruwa organizm i ma właściwości moczopędne. Napary z fiołka trójbarwnego poprawiają pracę nerek i pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Napar z ziół na odchudzanie powinien być spożywany min. 2 razy dziennie.
Kruszyna pospolita na odchudzanie
Kruszyna pospolita wykorzystywana jest głównie w przypadku różnych dolegliwości układu pokarmowego takich jak zaparcia. Kruszyna pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Napar z tej rośliny pobudza funkcje jelita grubego, dzięki czemu wykazuje działanie przeczyszczające.
Ważne, aby nie spożywać zbyt dużej ilości naparów z kruszyny pospolitej, ponieważ mogą one powodować bóle brzucha lub biegunkę. Napar na odchudzanie należy pić maksymalnie 2 razy dziennie.
Morszczyn na odchudzanie
Morszczyn zawiera wiele cennych składników, tj. jod, chlorofil czy selen. Roślina ta wpływa pozytywnie na pracę tarczycy, redukuje cellulit i zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Morszczyn ze względu na zawartość polisacharydów wpływa na regulację rytmu wypróżnień, a co za tym idzie, przyspiesza procesy przemiany materii. Ponadto pęcznieje w żołądku, redukując przy tym uczucie głodu. Regularne spożywanie naparu z morszczynu przyspiesza proces lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej.
Mięta pieprzowa na odchudzanie
Miętę pieprzową stosuje się przede wszystkim w niestrawności i wzdęciach. Stosuje się ją również przy bólach głowy, na opryszczkę lub kaszel.
Roślina ta zwiększa ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Osobom odchudzającym się zaleca się pić 2-3 szklanki naparu z mięty dziennie.
Babka płesznik na odchudzanie
Babka płesznik to roślina o podobnych właściwościach jak siemię lniane, ponieważ pomaga regulować pracę jelit. Babkę płesznik stosuje się na zaparcia, biegunku, wrzody i hemoroidy.
Zioło to korzystnie wpływa na proces odchudzania, ponieważ hamuje apetyt, przez co nie podjadamy niezdrowych przekąsek. Ponadto babka płesznik reguluje poziom cukru we krwi, dlatego zalecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą typu drugiego. To zioło na odchudzanie należy spożywać maksymalnie 2 razy dziennie.
Morwa biała na odchudzanie
Regularne spożywanie naparów z morwy białej zmniejsza przyswajanie węglowodanów, przez co nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Ponadto owoce morwy hamują łaknienie na słodycze. Morwa biała sprawia, że mniej cukrów dostaje się do krwi, dlatego napary z tej rośliny polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą.
Morwa biała zawiera wiele witamin, np. witaminy PP, B1, B2 czy B6. To zioło na odchudzanie warto pić 15 min przed każdym posiłkiem.