Niszczy jelita i uszkadza wątrobę. Polacy spożywają na potęgę

Olej palmowy od lat budzi kontrowersje. Znajduje się w wielu produktach spożywczych i kosmetycznych. Czy faktycznie powinniśmy go unikać?

Olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia?Olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © East News | ZOFIA BAZAK

Olej palmowy jest jednym z najczęściej używanych tłuszczów roślinnych na świecie. Jego wszechstronność i niska cena sprawiają, że jest atrakcyjny dla producentów żywności i kosmetyków. Każdego roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton tego oleju, wpływając przy tym nie tylko na nasze zdrowie, ale także stan planety. Olej palmowy znajdziemy w margarynach, słodyczach, ciastkach, jak i produktach kosmetycznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szkodliwy olej palmowy

Szkodliwość oleju palmowego

Jak pokazują badania, prowadzone przez naukowców na przestrzeni ostatnich lat, olej palmowy może niszczyć kluczowe narządy, takie jak jelita, trzustka i wątroba. Jego spożywanie wiąże się z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Problemy z jego spożywaniem nie kończą się na zagrożeniach zdrowotnych. Produkcja oleju palmowego prowadzi do masowego wycinania lasów deszczowych w krajach takich jak Indonezja i Malezja, co znacząco wpływa na globalne środowisko. Wylesianie powoduje znikanie naturalnych siedlisk dla wielu gatunków zwierząt, np. orangutanów.

Etyczne wyzwania związane z produkcją oleju palmowego dotyczą też wykorzystywania pracy dzieci i wyzysku pracowników na plantacjach w Azji Południowo-Wschodniej. Dlatego ważne jest, by wybierać produkty z certyfikatami zapewniającymi zrównoważone praktyki produkcji oleju palmowego.

Ukryty wróg? Wyjątki i alternatywy

Mimo licznych negatywnych skutków olej palmowy ma również pewne właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę E i karotenoidy, które działają przeciwutleniająco. Problemem staje się jednak intensywne przetwarzanie tego oleju, które prowadzi do tworzenia się szkodliwych tłuszczów trans.

Dla zdrowia i ekologii warto więc rozważyć alternatywy dla oleju palmowego, takie jak oliwa z oliwek lub olej kokosowy. Choć mają wady, kluczowe jest świadome korzystanie z dostępnych surowców, aby minimalizować konsekwencje dla zdrowia oraz planety.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Osoby z niską inteligencją emocjonalną powtarzają je często. 6 zdań
Osoby z niską inteligencją emocjonalną powtarzają je często. 6 zdań
Ścięła większość włosów. Chwyciła za nożyczki i pokazała efekt
Ścięła większość włosów. Chwyciła za nożyczki i pokazała efekt
Tak Kasprzyk ubrała się na jubileusz "TzG". Spódniczka mini to dopiero początek
Tak Kasprzyk ubrała się na jubileusz "TzG". Spódniczka mini to dopiero początek
Niebezpieczne zdjęcia dzieci w sieci. Ostrzega rodziców
Niebezpieczne zdjęcia dzieci w sieci. Ostrzega rodziców
Tak zarabia na życie po zniknięciu z mediów. "Odkryłam nową drogę"
Tak zarabia na życie po zniknięciu z mediów. "Odkryłam nową drogę"
Żołnierki z Ukrainy mówią o molestowaniu. "Musiałam się oddać"
Żołnierki z Ukrainy mówią o molestowaniu. "Musiałam się oddać"
Musiała go "hamować". Był od niej starszy o 26 lat
Musiała go "hamować". Był od niej starszy o 26 lat
Przez 2 lata nie jadł mięsa. Mówi, dlaczego znowu zaczął
Przez 2 lata nie jadł mięsa. Mówi, dlaczego znowu zaczął
Stanęła w sukni z rozcięciem. Wybrała najmodniejszy kolor na jesień
Stanęła w sukni z rozcięciem. Wybrała najmodniejszy kolor na jesień